До 15 януари ще се проявява толерантност към шофьорите, които не са успели да си купят винетка. Над 80% от действащите хартиени стикери са със срок до края на месеца.

Системата на КАТ в момента се свързва с тази на ТОЛ управлението. КАТ обаче няма да глобяват за електронни винетки, а за липса на действаща книжна винетка, при положение че няма друга. Това заяви шефът на АПИ Светослав Глосов пред Нова тв. Дейността на АПИ не се свежда само до продажбата на винетки. Има си членове на Управителния съвет, които отговарят за различни видове дейности. До вчера на обяд не знаех за уволненията. Това е преценка на премиера, коментира Глосов. 

Не е изключено още хора да понесат отговорност за хаоса с винетките, това ще стане ясно през следващата седмица, допълни той. 

Той поясни, че освен софтуерните проблеми, е имало и хакерска намеса в системата. Хора са злоупотребявали с услугата за конвертиране на хартиени в електронни винетки. Това не се дължало на слаба защита, а на слабост в разработката на софтуера. Този проблем също се отстранява.

До седмица ще стане ясно и дали ще има санкции и за фирмата-изпълнител, която отговаря за въвеждането на електронните винетки, каза още инж. Глосов. Системата е тествана още от ноември месец, но към 17 ноември, когато беше въведена, не създаваше такива проблеми“, обясни шефът на АПИ.