"Ако се установят данни за извършени престъпления, ще предприемем действия независимо дали става въпрос за Гергов или някой друг". Това заяви преди минути в Кричим главният прокурор Иван Гешев, предаде репортер на TrafficNews.bg

По този начин той потвърди, че ще се прави проверка на поредния сигнал, който ще изпрати парламентарната комисия за борба с корупцията във връзка със скритата приватизация на "Международен панаир Пловдив". Този път депутатите са решили да поискат от главния прокурор Иван Гешев да разследва "Пълдин туринвест" - дружеството, чрез което Георги Гергов придоби панаира.

Гешев заяви, че до тази сутрин сигналът не е бил внесен, но ще бъде направена проверка.

"Имаме хиляди проверки, независимо дали става въпрос за министър, министър-председател, депутати, лица с имунитет, богати или социално слаби хора, единственият критерий е дали е спазен или не е спазен закона.", заяви още главният прокурор. 

Решението е взето на заседание на комисията в Пловдив, съобщава "24 часа". Не става ясно чие е предложението за това, но в материала се цитира депутатът от ГЕРБ и бивш кмет на Пловдив Спас Гърневски, който от години иска проверки и разследвания на "кражбата на века в Пловдив", както той определя сделката.

"На 10 ноември 2016 г. пловдивският общински съвет взе решение да сезира националните разследващи органи за "кражбата на века в Пловдив". Тогава още не беше изтекла давността. Получихме дежурни отговори от типа "Няма данни за нарушения", обясни Гърневски, цитиран от "24 часа".

Пак по негово искане същата комисия поиска проверка на сделката през 2018 г., но от тогава новата антикорупционна комисия, която сега се оглавява от бившия главен прокурор Сотир Цацаров.

Гърневски повдигна въпроса и по време на изслушването на Цацаров като кандидат за шеф на КПКОНПИ от комисията за борба с корупцията. Тогава отговорът на бившия главен прокурор беше, че не може да се търси отговорност от колективен орган - общинският съвет в Пловдив.

Гърневски припомни, че "Пълдин туринвест" е създадено на 15 юни 2006 г. като съдружие между община Пловдив и бизнесмена Георги Гергов. Първоначално градската управа е държала 75% от капитала, но впоследствие дяловите ѝ са стопени до 25%.

"Някой пак се е объркал. Няма приватизационна сделка, а преструктуриране на панаира с решение на Министерски съвет. Всички изисквания на закона са спазени", коментира Гергов пред "24 часа". Той припомни, че процедурата е проверявана много пъти и не са открити никакви нарушения. Процедурата по увеличаване на частния капитал в панаира дори беше атакувана в съда от държавата, но тя загуби делото.

Сигнал от над 10 години

През ноември 2009 г. в МВР и до тогавашния главен прокурор Борис Велчев е подаден сигнал от полицай от Икономическата полиция в Пловдив. В сигнала се описва схема, чрез която бизнесменът и тогавашен лидер на БСП- Пловдив Георги Гергов е придобил контрола върху Пловдивския панаир.

Към този момент панаирът е държавно дружество, което е в забранителния списък за приватизация. След действията на икономическото министерство и съда тази приватизация се осъществява.

Първо Гергов е допуснат като акционер без търг и конкурс от държавата. След това Пловдивският окръжен съд одобрява съмнително високи оценките на имотите на Георги Гергов, които той апортира в панаира. Тогава съдът е председателстван от Сотир Цацаров, който после стана главен прокурор, а сега е председател на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ).

В сигнала до разследващите се посочва, че съдът е пренебрегнал нарушения на закона. Експертите, които завишават оценките на апортите, са посочени лично от Георги Гергов. Това е забранено от Търговския закон, се казва в сигнала. Допуснато е апортиране на недовършени обекти и на имоти с тежести, апортиране на чужда собственост, завишаване на цените на земята и други, се твърди в сигнала.

Пълзящата приватизация

Влизането на Гергов в панаира започва постепенно в края на 2006 г., когато на власт е правителството на тройната коалиция. Дружеството "Пълдин туринвест", в което Гергов има мажоритарен дял, е допуснато като акционер с 34% в "Международен панаир Пловдив" без търг или конкурс. Тогава министър на икономиката е Румен Овчаров, а негова ресорна заместничка е Корнелия Нинова, която сега е лидер на БСП. Към този момент държавата твърди, че Гергов се ангажира да инвестира 100 млн. евро в Пловдивския панаир.

Вместо първо да инвестира, "Пълдин туринвест" започва превземане на държавната собственост. След допускането от съда на завишени експертни оценки (както се твърди в сигнала – б.р.) на апортираната собственост, делът на Гергов в панаира достига 49% още през 2007 г. В края на 2008 г. бизнесменът обявява, че е придобил още 1.5% от капитала на панаира, след като изкупува акции от бивши собственици на терени на Пловдивския панаир. Така контролираният от него дял достига 50.36% и той става мажоритарен собственик на дружеството.

Държавата започва през 2009 г. дело за връщане на собственост и печели на първа инстанция пред Пловдивския окръжен съд, но губи на следващите две инстанции. Така Гергов окончателно придобива панаира.

Ролята на съда

Всичко това става възможно с първоначалната подкрепа на Пловдивския окръжен съд. Съдията, който назначава посочените от Георги Гергов експерти, се казва Александър Стойчев. Магистратът започва кариерата си в Пловдивския районен съд, но е командирован в окръжния съд по време на мандата на Цацаров през 2006 г.

Съдия Стойчев дължи много на Цацаров за кариерното си израстване. През 2009 г. той е предложен от Цацаров за постоянната позиция на окръжен съдия и успява да спечели мястото след гласуване във Висшия съдебен съвет. Пред Етичната комисия на ВСС Цацаров отрича съдия Стойчев да е негово протеже и да му е казал как да реши делото за Пловдивския панаир.

"Той е много свестен колега като начин на мислене на съдия. Не е достойно неговото име да бъде замесвано във всичко това. Александър Стойчев е един от хората, които са проверявани по повод сигнала на министъра на икономиката и енергетиката. Един от хората, за които се твърдеше, че е нанесъл крупни щети на българската държава. Не, не ги е нанесъл, защото не е участвал в това заседание на Министерския съвет, което е взело решение по отношение на капитала на Пловдивския панаир", обясни тогава Цацаров.

Накрая съдия Стойчев е оневинен за действията си от Висшия съдебен съвет. Самият Сотир Цацаров не крие, че добре познава Гергов по пловдивска линия. През 2017 г. избухна скандалът "ЦУМ-гейт".