ГЕРБ-СДС предлагат правителство "на споделената отговорност", което да има хоризонт от пълен управленски мандат от 4 г. Те са готови да отстъпят крачка назад, но само ако видят, че имат истински партньори. Призоваваме да има политическа отговорност с адекватна програма, прочете декларация на партията Тома Биков от ГЕРБ-СДС. 

Втората опция пък са нови предсрочни избори. 

"Резултатите определиха ГЕРБ-СДС като първа политическа сила. Приемаме първото място не като успех, а като сложна задача пред всички политически субекти. Голяма част от българските граждани изобщо не гласуваха", каза още той. 

И бе категоричен, че обидите и агресивното поведение не носи дивиденти на никого. "Още в първия ден заявяваме готовността си да водим смислен диалог с останалите парламентарни групи. Възможностите не са много и дори две политически сили не биха могли да излъчат правителство. От нас се изисква смирение и възможност за създаване на сложни конструкции", каза още той. 

"Последните няколко парламента се провалиха именно в дешифрирането на волята на избирателите. Днес нашата роля е да извършим парламентарна формула по тяхното желание, а не желание и дребни сметки", каза още той.