Рекорден харч от 9 млрд. лева е направило правителството през месец декември, без да се знае за какво са отишли средствата. Това обявиха от ГЕРБ на пресконференция.

„ През 2017 година декември бяха изхарчени 4 млрд. лева, а през 2020 година бе  7 млрд. лева. Тогава този рекорд бе заради ковид компенсациите за бизнеса, когато целият свят бе затворен. Сега за какво са тези пари?”, попитаха от партията.

Защо декември 2021 г. 4,64 млрд. лв. са похарчени от фискалния резерв, попитаха още от партията на Бойко Борисов. Негативен рекорд е дефицита на държавата и недоброто планиране на държавните средства.

„Казахме, че като опозиция ще посочваме слабостите и ще искаме диалог. Но мисля, че отговорите на г-н Василев и Петков са нужни тук. Хората обедняват при тази галопираща инфлация. Мисля, че това с партии шах няма да се реши", каза депутатът Александър Иванов.

„Ако имам някакъв упрек към колегите не е защото играят шах, а защото времето на пиара мина. Десет-единадесет месеца вече минаха и те бяха управляващи. Не можеше да не направят за това време компенсиращи мерки. Има инструменти, мерки, техники, много услия струват, но 9 млрд. да останат скрити за обществото, но да не се говори за тези рекордни разходи. В същото време около 3 млрд. лв. са по доверителни сметки. И ние сме го правили. По милиард за саниране. Правили сме го за малките компании, за да им е по-сигурно и да знаят за следващата година, че ще могат да си купуват материали. Затова аз твърдя, че след приказките си по нас, тези хора няма да построят нищо. Защото по цените на скъпия метал, ще ги питаме защо подписваха такива скъпи договори. Защо спряхте евините договори? Вече и пътят към Белград щеше да е готов.", каза Борисов.

Той попита защо все още нямаме план за възстановяване. Като лъжа към пенсионерите определи той обещанието, че ще получат 120 лв. към пенсиите, а получиха 60 лв.

Всички топлофикации на газ са пред фалит, посочи пък Делян Добрев, след като за януари цената на газа достигна 133,41 лв., а през февруари-май 2021 г. е бил около 30 лв.

"Ситуацията е подобна с бензин, дизел, пропан бутан. Мерки няма никакви. Даже вчера имаше интервю на премира Петков", каза Добрев и цитира Петков, че е бил изненадан от покачването на цената на газа с 30%. Добрев посочи, че е разбрал, че за нов шеф на КЕВР от "Продължаваме промяната" готвят депутата Венко Сабруте. С това ще се унищожи независимостта на регулативния орган.