Депутатите не успяха да съберат кворум на днешното извънредно заседание, поискано от БСП. По списък има записани 78 човека. Нямаме кворум. Това обяви председателят на парламента Цвета Караянчева.

Групата на ГЕРБ и Воля отсътсват от парламентарната зала.

Преди заседанието депутатът от ГЕРБ Александър Ненков заяви, че партията няма да участва в извънредното заседание на парламента. 

По думите му народните представители от ГЕРБ са дошли на работа от уважение към институцията, но няма да се регистрират. Ненков обясни, че те няма да участват в заседанието поради две причини.

Първата е, че според тях причините за свикването на парламента са „безумни“. От БСП настояват правителството на Бойко Борисов в 7-дневен срок да внесе актуализация на бюджета заради социално-икономическите мерки за преодоляване на кризата с коронавируса. И още – изслушване на министър-председателя и министъра на вътрешните работи. 

Ненков обясни, че актуализация не е необходима, защото такава е правена през април месец. Той добави, че втората причина е, че „БСП превръща парламента в арена на вътрешнополитическите им спорове“.

Междувременно пристигащите депутати бяха посрещнати от протестиращи, които ги замеряха с яйца.

Очаква се днес в НС да пристигне и премиерът Бойко Борисов.