Политиците усетиха, че предложението да не се плаща първия ден от болничните ще вбеси повечето българи. Идеята беше небрежно поднесена след сбирка на Политическия съвет на управляващата коалиция между ГЕРБ и Обединени патриоти.

Въпросът чия е идеята обаче доведе днес до искри между партньорите във властта..

„Ако беше предложение на ГЕРБ и на правителството, щяхте да го видите в бюджета при внасянето му в парламента”.  С тези думи шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова хвърли „горещия картоф” в полето на патриотите.

„Не сме го предложили ние, предложението за болничните е на финансовия министър. Не мога да обясня защо г-жо Стоянова не е казала точно и ясно, но това е истината”, веднага реагира секретарят на ПГ на "Обединени патриоти" Юлиян Ангелов.

Според него на коалиционния съвет са били подкрепени всички предложения, както на ГЕРБ, така и на патриотите, които настояли минималната пенсия да стане 250 лв., както и да няма такси за децата на 4,5 и 6 г. в детските градини, които са от социално слаби семейства.

Според Юлиян Ангелов патриотите подкрепили орязването на първия ден от болничните с аргумента, че има много злоупотреби с болничните. А за икономическия ефект от мярката финансовото министерство си било направило разчетите.

„Не е имало пазарлък. Ако на някого му е неудобно и се срамува от това, което е предложил, той трябва да се обяснява”, увери още депутатът от ВМРО.

„Нашите виждания и предложения винаги са били в интерес на гражданите. Ако тази мярка не е в интерес на хората и се вижда, че последствията ще бъдат негативни за тях, за нас естествено е най-разумно да се проведе разговор и да се разберем с партньорите това предложение да отпадне”, каза Ангелов.

От ДПС вече категорично се обявиха срещу предложението на управляващата коалиция за болничните.

„За нас това е скрито увеличение на осигурителната вноска.
Не може да се отнемат права на работници и ако това е въпрос на контрол, това да се отнася към правата на почтените трудещи се, още повече, че ще стане въпрос и за правата на майките с деца”, заяви депутатът Ерол Мехмед, който е член на социалната комисия в парламента.

В същото време едрият бизнес е подчертано доволен от идеята първият ден от болничните да не се плаща.

„Тази мярка, макар и недостатъчно решителна, безспорно ще доведе до ограничаване на кражбите и до увеличаване на доходите на хората. Когато не крадеш от колегата си, това което той е изработил – ще го получи в пълен размер. Второ, ще се произведе много повече”. Това заяви председателят на АИКБ Васил Велев в коментари си ред Нова тв тази сутрин.Наполовина ако се ограничат тези безобразия ще имаме 1 млрд. БВП повече и 300 млн. повече за заплати. Работникът ще получи четирикратно повече, отколкото ще загуби за този един ден”, каза още той.

 

От най-голямата работодателска организация КРИБ също подкрепиха предложението за болничните.

Синдикатите обаче заплашиха с национални протести и поискаха среща с премиера.