Съдът да реши дали да се дават по-леки присъди при съкратено производство, когато става въпрос за тежки престъпления. Това предложение за промени в Наказателния кодекс внесоха днес от ГЕРБ в парламента. Министърът на правосъдието Данаил Кирилов обясни, че става въпрос за „тежки случаи, когато умишлено са нанесени телесна повреда, убийство, блудство и изнасилване”.

И БСП и ВМРО внесоха предложения да отпадне съкратеното производство при тежки престъпления. Двете партии внесоха предложението си след случая с изнасилването и убийството на 7-годишната Кристин от сливенското село Сотиря. Задържаният за престъплението направи пълни самопризнания и поиска ускорено производство, което автоматично води до задължение съдът да намали присъдата от максималната - доживотен затвор без замяна.  

"Очевидно това засяга чувството за справедливост на обществото и води до обществена реакция. Постарали сме се да предложим алтернативно решение на тези, които досега са внесени", каза Кирилов.

ГЕРБ иска да се запази съкратеното производство, тъй като то включва други възможности, като например - обвиняемият да се съгласи да не се разпитват свидетелите пред съдия, а да приеме показанията им пред разследващия орган.

Предложението на ГЕРБ ще се разглежда заедно с другите два законопроекта.

Кирилов добави, че до декември ще има нова концепция за наказателна политика, но темата - с намаляване на присъдите е изтеглена по-напред, за да се отговори на обществените очаквания.

Предложението на ГЕРБ няма да важи със задна дата.

Убиецът от Сотиря в опасна близост с Митьо ОчитеМартин Трифонов настанен в болницата на Софийския затвор, докато се излекува