„Свободата на България, изстрадана с кървави въстания, отвоювана в епични битки, простреляна и окървавена като Самарското знаме, но не победена. Битката на хилядите знайни и незнайни български революционери, книжовници и просветители. Битка за България, която днес слави саможертвата им и поднася своята признателност, покланяйки се пред стотиците паметници на загиналите. Това е днешният ден! Ден на признателност и благодарност към Българското опълченско войнство, към стотиците хиляди руски, украински, фински и румънски войни. Дължим им признателност и уважение. На тяхната памет. На тяхната саможертва“. Това сподели  Георги Търновалийски, водач на листата на БСП за България в местността Каламица край Пловдив.

На Братската могила, един от 244 паметника в страната ни, издигнати след Освобождението, почит към  отдалите своя живот за  България изказаха и Явор Гечев, и Атанас Тумбалев. Могилата е издигната в памет на 17 загинали  бойци от Лейб-Гвардейския Преображенски полк, намерили своето лобно място на 3 януари 1878 година в битките за освобождението на Пловдив.

„Трябва да помним, че Свободата е в нас, и ние, наследниците на смелите, отдадени на род и родина българи, трябва да я носим с гордо вдигнати глави. Защото сме българи, във вените ни тече онзи живителен пламък, запален от Паисий, носен от Левски и Ботев, пренесъл през вековете българския дух, воля, желание за свобода, за независима държава. И тази свободна България трябва да пазим. Защото България е една!“ С тези думи честити празника на присъстващите Георги Търновалийски.

*Купуването и продаването на гласове е престъпление!