"Тръгнах си от политиката, защото това вече не е моята политическа епоха", каза президентът Георги Първанов пред Нова ТВ.  Той каза, че е бил единственият държавен глава, който е бил на ръба на импийчмънта.

„Имахме тежки отношения с Борисов. Не е ново това, което се случва в момента между него и Радев. Няма как държавата да продължи да е в този хаос и в тази война. Ако в парламента тази непримиримост ще се разреши, като възелът се разсече, вместо да се развърже. Катастрофата ще е страшна, ако няма диалог между институциите", заяви президентът. 

"Вероятно ще има рокада на върха. Ако някой иска импийчмънт на Радев, ще го направи още по-голям герой. Пътят към срива и разрухата на държавата е разединението на институциите. Важно е да обсъдят онова, което ни предстои - новата вълна от коронавирус примерно. Искаше ми се да видя българския президент наистина да има по-балансирана роля. Не съм запомнил позитивно изявление на президента Радев. Лесно е да критикуваш в момента Борисов и да го тикаш в ъгъла. Не бива да обезоръжаваш опонента, а да му се остави изход”, каза Първанов.

"Ако нямаше това искане непременно да се случи служебното правителство с някакъв подтекст, че следва разправа, според мен Борисов щеше да си тръгне. Аз не съм правил нито едно служебно правителство", смята Първанов. Toй посъветва Борисов да укрепи партията си и да остави премиерския пост.

"Да излъчи някой друг за премиер, а ако нямат сили за това, нека седнат на резервната скамейка и да си починат. Всеки е обречен рано или късно на почивка. Ако някой иска да се мери с Тодор Живков, объркал е времето", каза той.  Първанов коментира и случващото се в БСП и най-вече лидерът на левицата. "Не искам да помрачавам успеха на Нинова, той изглежда внушителен, но смятам, че една от причините БСП да загуби на два пъти, след като е на ръба, е заявката на Нинова да бъде премиер. Хората не могат да я възприемат в такава роля. Не всеки може да бъде премиер", смята Първанов.

""Толкова съм милиардер, че продължих да живея на 13-ия етаж в Красна поляна. И до момента търся ресурс да си издам книгата. Дянков искаше да стане политик и знае как да си прави пиар. Той искаше да атакува някой от големите", каза той. 

Хората говорят, че децата ми са милионери, защото медиите пишат доста неща. Единият от синовете ми има скромни акции в един хотел, но акциите са скромни, а дълговете на хотела са милиони. Синовете ми работят в една малка IT фирма. Те не са милионери категорично", заяви Първанов. 

Ето и цялото интервю: