„Преди да гласувате, помислете за себе си и България. Спомнете си кой какво досега е направил. Хубави обещания много, но трябват и реални решения.“

Това е посланието към избирателите на генерал Константин Попов. Първокласен военен пилот, военен №1 на България до януари 2017 година , сега той е №1 в листата на ПП ГЕРБ за предстоящите парламентарни избори в 17 МИР – Пловдив област.

Роден е на 28 август 1961 г. в София. Завършва Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“ в Долна Митрополия, Военната академия „Г. С Раковски“, Военновъздушния университет в САЩ. Той е сред първите български офицери на ръководни постове в бази на НАТО – в Полша и Турция.

37-годишната му военна кариера започва като младши пилот на изтребител, минава през два мандата командир на най-голямата авиобаза у нас „Граф Игнатиево“, през командващ ВВС, до заместник-началник и началник на отбраната на Република България. Носител е на редица военни отличия, както и на орден „Стара планина“ – I степен.  Семеен е, има три деца.

- Генерал Попов, с какво Ви изкуши политиката?

- Искам България да е стабилна държава и гражданите да са щастливи и спокойни. Честите промени в курса на политиката – и вътрешната и външната, не са добър знак. Когато кажеш, че ще работиш в една посока, трябва да положиш всички усилия. Ние категорично сме избрали своя курс и трябва да го следваме – НАТО и Европейския съюз, но най-важното е да не забравяме нашата ценностна система като българи. Служих на родината 37 години като военен, имам експертизата да продължа да съм полезен. През последната година при правителството на Бойко Борисов се случиха добри неща в сферата на отбраната и искам те да продължат.

 

- Затова ли сте в отбора на ГЕРБ?

- Ако бъда избран, ще работя за силни въоръжени сили. Трябва да направим наистина една силна боеспособна армия с добре мотивирани хора, включително и финансово, да има нова техника, модернизация, трябва да сме по-интегрирани с останалите структури в държавата и в НАТО. Това са били и ще бъдат моите приоритети – грижа за личния състав, модернизация и интеграция.

Програмата на ГЕРБ е изключително точна и детайлна, включително в сферата за отбраната – с много ясно изписани приоритети, с конкретни действия и реални решения. Ако тази програма стане факт, ще е добро за България.   

Работата ми като началник на отбраната е само плюс за мен. Видях, че когато има воля и решителност, се постигат добри          резултати.  Каквото е обещал министър-председателят Бойко Борисов, го е изпълнил. Точно затова му вярвам.

- Ще конкретизирате ли?

Най-трудната част от модернизацията на Българската армия приключи – обществото вече е убедено в нейната необходимост. И правителството, и Народното събрание предприеха решителни действия. Това се случи преди няколко месеца. Няма друг такъв етап в най-новата ни история, когато правителството да предложи и парламентът да приеме със сериозно мнозинство два милиарда и триста милиона лева за двата големи проекта – придобиване на многоцелеви изтребители и изграждането на два съвременни патрулни кораба. Това е уникална стъпка, но с това модернизационните проекти не свършват.

- Какво друго важно за отбраната предстои?

- През 2017 г. в Народното събрание трябва да влезе проектът за модернизация на сухопътните войски, което е изключително важно, защото става въпрос за 238 съвременни бронирани машини. Проектът е разработен и е добър, нужно е финансиране. Щом ГЕРБ е поел такъв ангажимент, записвайки го в своята програма, това е ясен знак, че парите ще бъдат осигурени и реализацията на този проект ще започне.

- При встъпването Ви в длъжност като началник на отбраната заявихте, че България все повече ще има нужда от своята армия. Все още ли смятате така?

- Категорично. Когато казах, че Българската армия ще става все по-важна, някои среди приеха думите ми доста критично. Една година вече всички говорим в един глас и това е добре. В програмата  е залегнало, че трябва да се увеличава ролята на военната експертиза. С приетите през декември изменения в закона за отбраната и въоръжените сили се дава шанс щабът на отбраната вече да не е администрация, а да бъде стратегически военен щаб с по-широки правомощия. За първи път политиците отстъпват част от правомощията си и дават по-голямо доверие на военното ръководство.

Нашите момчета с униформи заслужават уважение. Където и да са изпратени, всяват доверие и респект – и по границата, и при участието в спасителни операции. Вижда се с какво желание помагат във всякакви кризисни ситуации. Българската армия е една добра част от българския народ. Ако личният състав е мотивиран, добре екипиран и заплатен, ще има повече желаещи да постъпят.

- Какво мислите за идеята казармата отново да стане задължителна?

-  Смятам, че има достатъчно желаещи да минат военна подготовка, но Министерството на отбраната трябва да разполага с достатъчен бюджет. Военнослужещите са добри хора  и със своята ценностна система могат да бъдат полезни на обществото и след като излязат от армията.

Предвиждат се също часове за подготовка в средните училища. Много е важно хората да разберат, че трябва да уважаваме институциите и правилата.  Ако всеки си намери мястото, всички ще заживеем много по-добре като общност.

- В Граф Игнатиево започна военната ви кариера. Как се чувствате като водач на листата на ГЕРБ именно в Пловдивска област?

- Бях на 23 години, когато през 1984 г. дойдох в Граф Игнатиево като младши пилот. Ожених се, съпругата ми роди три деца – родният град на двете ми момчета близнаци е Пловдив. Тук изкачих всички стъпала в йерархията.  Два пъти – с прекъсване за обучението ми в САЩ, бях командир на авиобазата. Пристигнах като летец и през 2005 г. си тръгнах като летец, но останах завинаги свързан с прекрасни спомени и скъпи близки приятелства. Пловдив е любимия град от моята младост. И сега тук се чувствам прекрасно.  Много от приятелите ми продължават да живеят в Граф Игнатиево, Калояново и други селища в областта.

- Какво е посланието Ви към избирателите?

- Аз съм военен човек. Предпочитам да действам вместо да говоря. Няма да спра да се срещам очи в очи с избирателите, искам да се запозная с тях, да ми кажат какви са проблемите им.

Сега партиите предлагат своите програми. Има добри програми, които заслужават уважение, но доверието е нещо съвсем различно. Доверие заслужава този, който е доказал, че може да свърши обещаното. И когато хората правят своя избор, както аз направих моя, трябва да се обърнат назад и да видят кой какво е направил и кой какво е постигнал. ГЕРБ е доказал, че със стабилна политика и решителност може да направи по-добър живота на хората. Вярвам, че гласуването с №11 е най-доброто решение за България.

- Имате ли личен девиз?  

- Аз съм летец. Девизът ми е „Напред и нагоре“.

*Купуването и продаването на гласове е престъпление!