Вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел върна изпълнен мандата за съставяне на кабинет на президента Румен Радев, с имена на министри в нея, макар и с корекции, вероятно обсъждани до последно от преговорните екипи на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

През последните дни тонът между преговарящите се изостри сериозно, но явно днес са постигнали споразумение както за политиките, така и за конкнетните имена, които влизат като министри в бъдещото правителство.

Ето какво заяви тя след излизане от срещата при президента:

"В последните 9 месеца работих само за едно - защита на интересите на България. България повече от всякога има нужда от стабилно правителство и за Шенген, и за еврозоната, и за това България да оформя Европейския дневен ред. Затова смятам, че към този въпрос -  да предложи състав на правителството съм подходила с отговорността, която е моята отговорност пред България и българските граждани. Давам много ясна заявка, че отговорността е споделена. Тя се носи въз основа на принципи, въз основа на приоритети. Искам да работим за повече доходи за българските граждани, да се развиват регионите, да има инвестиции. За това на България ѝ трябва правителство.

България в този момент не може да бъде изпратена на нови избори. За това се носи отговорност. Затова съм предложила състав, в който няма нито едно непознато име. Има хора с опит, има хора с парламентарен опит с управленски опит. В едно правителство на споделена отговорност има нужда от равнопоставеност", каза Габриел.

"Споразумението лично аз съм го подписала още преди 2 дни", допълни номинираната за премиер. В парламента ще разчитам на всички парламентарни групи, които поставят националния интерес над партийния, завърши Мария Габриел. 

"Вчера в 18 ч. беше одобрено и от господин Христо Иванов. Половин час, след като беше подписано вече от госпожа Габриел, останалите лидери от коалицията отказаха да го подпишат", допълниха от кабинета на Габриел. Текстът е 14 страници.

Ротация ще има! Мария Габриел върна изпълнен мандата на Румен Радев