Министерството на финансите ще предложи изменения в Кодекса за социалното осигуряване. Целта е да се осигури механизъм, по който работодателите да могат да получават финансова подкрепа от държавата, за да не съкращават служители. 

"Те ще могат да се възползват от подкрепа от страна на държавата, в размер 60% от възнагражденията, които са плащали досега.  Това ще става чрез кандидатстване пред службите по заетостта, подаване на информация за броя и конкретни данни за лицата, които имат нужда от такава подкрепа, след което тя ще бъде трансферирана към юридическите лица. Те ще трябва да я допълнят до 100%, без да прекратяват трудовите правоотношения, обясни Горанов на брифинг днес. 

Все още няма статистика колко хора са останали без работа в следствие на наложените мерки. Хората работят масово в "хоум офис" режим, стана ясно по време на брифинга. Конкретни данни за безработицата в следствие на затварянето на обекти ще има през следващия месец. 

По-рано днес той и премиерът Бойко Борисов са се срещнали с национални организации на работниците и служителите и представители на бизнеса, за да обсъдят конкретни мерки срещу предстоящата криза. 

"Ще предложа на правителството увеличение с 500 милиона на капитала на Българската банка за развитие, което ще служи в две направления – издаване на портфейлни гаранции към търговските банки, което ще намали капиталовата тежест към тях и ще позволи да проявяват гъвкавост. Второто направление е Българската банка за развитие да участва временно с опция за обратно изкупуване в капитала на дружества, които имат необходимост към подобно участие. Това ще става посредством търговските банки, на които тези дружества са клиенти. Това ще осигури по-голяма гъвкавост по отношение на клиентите на банките", каза министърът. 

Той допълни, че тепърва ще трябва да се приемат допълнителни краткосрочни и дългосрочни мерки. Подготвя се пакет за намаляване на административната тежест върху бизнеса, в това число - отлагане на сроковете за годишно счетоводно приключване, графика на авансовите вноски по Закона за корпоративното подоходно облагане, декларациите по ЗКПО. В МФ ще бъде открита и телефонна линия за директна връзка на представителите на бизнеса. 

"Няма как всички да излезем сухи от водата. Ще има бизнеси и заетост, които ще изчезнат, но тази 3-месечна мярка, която предлагаме, дава шанс на добросъвестните работодатели, които изпитват временни затруднения, да преминат през кризата, като запазят доходите на персонала си и да възстановят обема на бизнеса си", коментира Горанов. 

Той припомни, че мерките, въведени от здравното министерство, целят избягване на струпване на хора на едно място. Стопанската дейност, сама по себе си, е разрешена и може да се провежда – в това число строителство, услуги, банкова дейност.

"Това, което е забранено, е дейността на ресторанти, увеселителни заведения, места на които се струпват хора. Не бива заповедта да се интерпретира погрешно и да се прилага свръхограничително", изтъкна министърът.