Администрацията на Белия дом съобщи във вторник, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е номинирал за следващ американски посланик в България г-жа Херо Мустафа.

Дамата има не само богат професионален опит в Европа и Близкия Изток, но и изключително интересна житейска история, увековечено в документален филм за постигнатото от нея и семейството й в САЩ – за трудното начало като бежанци от репресиите на Саддам Хюсеин в Иракски Кюрдистан в средата на 1970-те години на миналия век, до един от най-добрите дипломати.

Г-жа Мустафа е полиглот (говори девет езика - арабски, руски, испански, хинди, фарси, гръцки, турски...) и е единственият американски топ дипломат от кюрдски произход –от пясъците край Ербил до Белия дом за 30+ години е постижение, повече от достойно за възхищение, разказва биографията й "Труд".

Ротацията на посланика на Вашингтон в София идва и в момент на нарастващо дипломатическо напрежение между двама от съюзниците ни в НАТО – САЩ и съседна Турция. Конфликтът възникна около сделката, която турският президент Реджеп Тайип Ердоган подписа с руския си колега Владимир Путин за покупката на съвременни ракетно-зенитните комплекси С-400.

Същевременно Анкара е и партньор на Вашингтон в разработването на новите свръхмодерни изтребители Ф-35 и САЩ заплашиха Турция да я изолират от програмата, защото наличието на руско антиавиационно въоръжение в турската армия ще изложи на риск сигурността на американските самолети.

Първите постъпки вече бяха предприети, с изключването на пилоти от обучителни курсове и учения, а президентът Ердоган и външният му министър Чавушоглу се редуват през ден да повтарят пред медиите, че няма да развалят сделката си с Москва. И това е само дотук.

Произходът и квалификациите на активен дипломат като г-жа Мустафа несъмнено биха били неудобни в Анкара, но изпращането й в България говори мълчаливо за плановете на Държавния департамент и Белия дом в региона, а и в по-широк спектър.

Херо Мустафа е родена в началото на 1973 г. в иракския град Ербил, в семейството на Абдул и Назарийн. Датата и месеца не са известни, поради обстоятелствата, при които идва на бял свят Херо.

В периода си на възход към властта в Ирак, в средата на 1970-те години президентът Саддам Хюсеин води кампания на разселвания и кървави репресии срещу кюрдите и шиитите в страната. И първите две години след раждането й семейството на бъдещия американски дипломат живее в бежански лагер.

Абдул успява да се прехвърли със съпругата, Херо и малкия й брат в Иран, където се установят за кратко, преди отново да се завърнат в Ирак.

Спонсорирани от американска лутеранска църква, семейството заминава за САЩ през 1976 г. с кратък престой в Германия, където получават документите си с новото си фамилно име Мустафа. Заселват се в градчето Майнот, щата Северна Дакота, където Херо завършва гимназия през 1991 г. Същата година е приета да следва национална сигурност в Университета Джорджтаун във Вашингтон и цялото й семейство тръгва с нея, а жителите на Майнот ги изпращат тържествено заради успеха й. След дипломирането като бакалавър през 1995 г., Херо Мустафа следва и магистратура по публични и международни отношения в университета "Принстън".

Преди постъпването си в американската дипломатическа служба през 1999 г. тя ръководи неправителствена организация, занимаваща се с кюрдски изследвания, участва в мисия като изборен наблюдател в Босна и работи за кратко като редактор на базирания в Обединените арабски емирства (ОАЕ) Център за стратегически изследвания на ОАЕ.

Вече на служба в Държавния департамент, първите мисии на Херо Мустафа зад граница са в Атина като политически съветник по въпросите на човешките права и трафика на хора и в Бейрут като консулски служител.

В средата на първото десетилетие на ХХI век се завръща във Вашингтон, където работи за Съвета по национална сигурност на САЩ в дирекцията за Иран, а впоследствие е назначена и за специален съветник към тогавашния държавен секретар Кондолиза Райс.

Между 2007 и 2009 г. Херо Мустафа работи като координатор за Временната коалиционна администрация в Ирак, в северната провинция Нинава, където много години преди това е родена.

В следващите две години е старши съветник по въпросите на Близкия Изток към вицепрезидента на Барак Обама – Джо Байдън. За мисията си в София Херо Мустафа ще дойде след мандат като заместник-посланик в Португалия.

Бежанка от Ирак с кюрдски произход – посланик на САЩ у насХеро Мустафа е номинирана лично от президента Доналд Тръмп