Още през 2017 г. в нашата предизборна програма ние поехме ангажимента да започнем дебат за нова Конституция и свикване на Велико Народно събрание. Спорът какво е възможно да се направи с обикновено Народно събрание, за кои промени е необходимо Велико Народно събрание, какво трябва да се направи като изменение във връзка със съдебната власт е от много години. Това каза в Сутрешния блок на Нова тв вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Тя заяви, че премиерът Бойко Борисов е обсъдил с нея решението, което съобщи вчера в своето изявление. Много се говори за справедливост. Съдебната система трябва да бъде обективна и безпристрастна. Ние не бягаме от избори, не бягаме от служебен кабинет. Това, което предстои, не е лесно, но не бягаме от отговорност, посочи Захариева.

Тя обясни, че повече от месец текат интензивни консултации с много специалисти по конституционно право. От 2015 г. тече дебат дали намаляването на мандата може да се случи с обикновено Народна събрание, затова сега трябва да сложим край на този спор. Аз съм юрист и смятам, че тази Конституция свърши своята работа. Редица промени обаче не могат да се случат с обикновено Народно събрание, каза вицепремиерът.

Тя категорично отрече предложението за свикване на Велико Народно събрание да е само ход за печелене на време. Борисов два пъти е подавал оставка и това обвинение е абсурдно. Ще внесем възможно най-скоро измененията, след което има процедурен срок. В момента, в който се гласува решението за Велико Народно събрание, той ще се оттегли. Това е по Конституция процедурата. Ако Борисов искаше да завържи до изборите, нямаше да го прави”, каза Екатерина Захариева.

Тя коментира и темата с протестите. Всеки има право да протестира, но нека не пречат на останалите граждани да се придвижват. Все пак хората трябва да могат да стигат до работа и детска градина, допълни Захариева.