Британският премиер Борис Джонсън в сряда се изправи с призив за разследване за справянето на правителството с коронавирусната криза, след като не успя да обясни напълно частичните данни за смъртта, ограничените тестове или липсата на оборудване за болниците.

Новата епидемия от коронавирус, най-тежката здравна криза след грипната пандемия през 1918 г., остави правителствата по целия свят да се борят със стресирано население, застояла глобална икономика и претоварени здравни услуги.

Първоначално Джонсън се въздържа да одобри строгия контрол, който други европейски лидери наложиха, но впоследствие той затвори страната.

След блокирането обаче правителството даде противоречиви обяснения защо не успя да се присъедини към схемата на Европейския съюз и призна, че има проблеми с осигуряването на достатъчно здравни работници.

"След като преживеем тази криза, разбира се, ще трябва да се извърши независимо проучване, за да се преразгледа официално отговорът на правителството за пандемията", казва в изявление Ед Дейви, действащ лидер на опозиционните либерални демократи.

„Разследването трябва да има най-силните възможни правомощия предвид бавния отговор на правителството - да се стигне до истината и да се даде възможност на Борис Джонсън да отговори на всички тези сериозни въпроси.“

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Кийър Стармер също заяви, че в един момент Обединеното кралство ще трябва да погледне назад към кризата.

Джонсън се бори с тежки усложнения от COVID-19 и бе на интензивното лечение по-рано този месец. Той се възстановява, но провежда някои срещи.