Новоизбраният президент Байдън избра топ помощници от предизборната кампания. Те ще заемат ръководни длъжности екипа за преса на Белия дом. За първи път в историята на САЩ целият старши комуникационен персонал ще бъде съставен изцяло от жени.

Тази неделя Джо Байдън определи изцяло женски екип на пресслужбата на Белия дом, прослушвайки водещи помощници в кампанията и ветерани от администрацията на Обама. Те ще ръководят екипа за комуникация на входящата администрация.

"Горд съм да обявя днес първия старши екип за комуникация в Белия дом, съставен изцяло от жени. Тези квалифицирани, опитни служители внасят различни перспективи в работата си и споделен ангажимент за по-доброто изграждане на страната ", обяви Байдън в свое изявление.

Преходният екип на Байдън заяви, че "разнообразните, опитни и талантливи жени", избрани за ролята, олицетворяват ангажираността на входящия президент да изгради администрация, която отива на Америка.

Ето го и списъкът с дамите, които ще оглавят комуникационния център на Белия дом в идните години:

Дженифър Псаки, която беше бивш директор на комуникационния център в Белия дом на президента Барак Обама, бе назначена за пресаташе на администрацията на Байдън.

"Това е екип от едни от най-талантливите, изпитани в битки комуникатори ... които също са жени и майки от малки деца", каза Псаки, дългогодишен говорител на Демократическата партия в Twitter.

Кейт Бедингфийлд, говорител на кампанията на Байдън-Харис, ще служи като директор на комуникациите в Белия дом. Тя също така беше директор на комуникацията на Байдън, когато той заемаше поста на вицепрезидент на Обама.

Саймон Сандърс, старши съветник в кампанията на Байдън, ще служи като главен говорител на новоизбрания вицепрезидент Камала Харис. Елизабет Александър, пресаташе на Байдън, когато беше вицепрезидент, ще бъде директор по комуникациите на пристигащата първа дама Джил Байдън.

Други назначени включват старши съветници по кампании Карин Жан-Пиер и Ашли Етиен.

Жан-Пиер, друг стипендиант на администрацията на Обама, ще бъде главният заместник-прессекретар, докато Етиен ще бъде директор на комуникацията на избрания вицепрезидент.

Пили Тобар, която беше директор на комуникациите за коалиции в кампанията на Байдън-Харис, е избрана за заместник-директор на комуникациите в Белия дом.

Четири от седемте назначени дами са цветнокожи. За разлика от повечето длъжности на ниво кабинет, тези назначения не изискват потвърждение от Сената.

Какъв е контрастът с администрацията на Тръмп:

Комуникационният екип на президента Доналд Тръмп също се състоеше от няколко жени, включително пресаташето Кейли МакЕнани и директорът по комуникациите Алиса Фара.

Назначенията на Байдън обаче отразяват заявеното от него желание да изгради разнообразен екип и завръщане към по-традиционната пресова операция в Белия дом.