Кметовете на Сандански Кирил Котев и на Банско Георги Икономов ще са първите проверявани от новата етична комисия на ГЕРБ заради съмнения и обвинения, свързани с техни имоти. Новият орган за контрол бе създаден на конгреса в неделя по изрично настояване на премиера Бойко Борисов, за да проверява сигнали срещу високопоставени партийци.

Котев сам е поискал проверката, като още след форума в неделя е говорил с Бойко Борисов, за да му се оплаче от скандали, които се заформяли тенденциозно преди местните избори. Той бил недоволен от публикации в медии, че неправомерно ползва минерална вода за хотела на фамилията си “Перун”, твърди "24 часа".

“Борисов ми каза, че с това ще се занимае комисията по етика, която бе създадена, и че първият сигнал, който ще проверява, е точно моят казус”, коментира самият кмет.

“Първият въпрос е дали е законно, а вторият - морално ли е. Имам всички документи и разрешителни за ползването на минералната вода. Още преди нас 30 хотела са получили разрешение за това, след нас има подадени още искания. Има и още останал свободен дебит. Защо трябва да правя нещо незаконно, след като си има установен ред и всеки, който поиска, може да ползва минералната вода”, обясни още Котев. Категоричен е, че е и морално, защото не е нито първият, нито последният хотел, който се възползва от предоставената вода.

“Това, което е позволено на другите, на нас не ни е”, отсече обаче в неделя пред конгреса на ГЕРБ Бойко Борисов.

Кметът на Банско Георги Икономов пък ще бъде проверяван дали не си е построил къща за гости в управлявания от него курортен град. Той обитава триетажната къща от 2018 г.  

Караянчева: Драмите, които се очакваха на Конгреса на ГЕРБ, не се получихаТя беше избрана за член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ по време на Конгреса на партията в неделя