9% ДДС за детски храни, фармацевтични продукти, включително памперси за деца до 3 години, предлага депутатът Делян Пеевски, както и неговите колеги от ДПС - председателят на движението Мустафа Карадайъ и зам-шефът на парламентарната група Йордан Цонев. Те са внесли поправки в Закона за данък върху добавената стoйност.

Депутатите се аргументират, като пишат ,че извънредните мерки, свързани със заразата от коронавирус имат тежки икономически последствия за цялото общество. При увеличаваща се безработица и нарастване броя на българските домакинства, изпитващи все по-сериозни финансови трудности, настоящият законопроект има за цел да подпомогне семействата с малки деца.

Те считат, че с намаляване ставката на ДДС ще се стигне до съществено понижение на цените на стоките, предназначени за деца до 3 години и те ще станат по-достъпни за всички семейства.

 „Длъжни сме пред обществото да осигурим на децата — нашето бъдеще, пълноценни условия за отглеждане и развитие независимо от ситуацията, в която се намираме. Смятаме, че тази мярка е мощен инструмент за подкрепа на раждаемостта и демографската политика, аргументират се още вносителите.

Още във вторник по време на брифинг в НС Йордан Цонев обяви, че ще внесат такова предложение, като заяви, че мярката за детските стоки била за постоянно.

Народните представители са предоставили и предварителна оценка на въздействието, като там са записали, че заинтересовани групи са огромен брой български семейства. Те изтъкват ,че приемането на закона не е свързано с допълнителни финансови средства и в резултат от приемането на законодателната инициатива няма да се наложи извършването на значими административни промени. Няма да възникне допълнителна административна тежест. Също така не се въвеждат нови такси или други тежести за членовете на гражданското общество.

„В резултат от приемането на законодателната инициатива по предварителни изчисления ще има спад от около 40млн.лв. на приходите в бюджета“, пишат вносителите.