Третата политическа сила в Народното събрание влезе на консултации преди връчване на проучвателен мандат при президента Румен Радев.

На срещата присъстват съпредседателят на партията Джевдет Чакъров, Йордан Цонев, Хамид Хамид, Станислав Анастасов и Халил Летифов. Другият съпредседател на ДПС Делян Пеевски отсъстваше.

„Вашата група подкрепяше мнозинството през последните 9 месеца без да е официално част от управлението. Как виждате ролята на ДПС в един следващ ротационен период, ако се стигне до такъв?“, посочи президентът Радев.

„Искам да поздравя всички братя и сестри мюсюлмани за свещения месец Рамазан. За политическата ситуация и консултациите искаме да кажем, че в държавата да има стабилност. Трябва да се намери формула за управление на страната. Нашата подкрепа е била предвидима и последователна. Подкрепяли сме правителството по отношение на политиките за европейския хоризонт пред страната ни“, каза Джевдед Чакъров.

„Добре е да има държавнически подход и всички да сме отговорни. Надяваме се основните субекти да намерят формулата. Има възможност за друга конфигурация, но това ще бъде трудно“, подчерта съпредседателят на ДПС.

„Ние бяхме основен фактор на стабилност в първите 9 месеца на това управление. Имахме конструктивна роля в съставянето на този кабинет. Изпълнихме нашите ангажименти. Без да участваме в управлението подкрепяхме всички решения и законодателни промени, за да се гарантира евроатлантическия път на България. Подкрепяхме промените за финансова стабилност. Мисля, че изпълнихме тази задача. За нас решението е лесно и ясно. Ако двете ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се разберат, ние ще продължим да сме фактор на стабилност и да подкрепяме това, което смятаме, че е добро за обществото“, допълни Йордан Цонев.