Безпрецедентната среща между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун беше неочаквана. За нея се разбра само няколко часа по-рано, след като американският президент написа в Twitter, че кани севернокорейския лидер на разговор. Така двамата си стиснаха ръцете в демилитаризираната зона, разделяща Северна и Южна Корея.

„Никога не съм очаквал да срещна президента Тръмп тук”, каза Ким Чен-ун.

„За мен е голяма чест да бъда тук”, добави Доналд Тръмп.

Двамата лидери демонстрираха близкото си приятелство, което твърдят, че са постигнали след като преди две години спряха да си разменят обиди.

Веднага след като показаха отношенията си, Тръмп последва Ким в Северна Корея - 20-те крачки бяха определени като момент, който ще остане в световната история. Досега нито един действащ американски президент не е пресичал демаркационната линия и не е стъпвал на територията на комунистическата държава, съобщава Нова тв.

И още една изненада - двамата лидери продължиха срещата си като разговаряха на четири очи, а след това съвсем неочаквано говориха и пред медиите.

„Много е значимо, че можем да се срещнем. Това означава, че ни е леко и се срещаме с позитивни отговори”, допълни Ким Чен-ун

„Вярвам, че това ще има положително влияние върху всичките ни разговори за в бъдеще”, коментира Тръмп.

В края на разговора американският президент още един път благодари на Ким за това, че се е отзовал на поканата му.

„Когато писах в социалната мрежа, ако той не беше дошъл, медиите щяха да ме изкарат да изглеждам много зле”, допълни Тръмп.

Анализатори определиха срещата като „символичен дипломатически спектакъл“ от страна на американския президент. Но въпреки това тя отново събуди оптимизма, че преговорите за ядреното разоръжаване на Северна Корея ще излязат от задънената улица.