Доналд Тръмп обяви, че пикът на коронавирусната епидемия в Съединените щати е отминал. Изявлението на Тръмп стана, след като САЩ потвърдиха над 27 000 нови случая на коронавирус и най-малко 2347 нови смъртни случаи в сряда. Така общият брой на случаите стана над 640 000.

„Въпреки че трябва да сме бдителни, ясно е, че нашата агресивна стратегия работи и то много силно“, каза Тръмп на брифинг в сряда.

„Новите случаи намаляват в целия столичен район на Ню Йорк. Вашингтон, Балтимор и Филаделфия показват големи признаци за напредък, а новите случаи в Хюстън и Ню Орлеан намаляват. "

Битката продължава, но данните сочат, че в цялата страна сме преминали пика на новите случаи. Надяваме се, че това ще продължи и ние ще продължим да постигаме голям напредък “, каза Тръмп.

Президентът каза още, че скоро ще отхлаби мерките на фона на „големия напредък“ и заяви, че вярва, че някои области може да бъдат отворени преди края на месеца, нещо, което той определи като много вълнуващо.

„Тези окуражаващи развития ни поставиха в много силна позиция да финализираме насоките за държавите за повторно отваряне на страната ... Ще говорим за това утре - каза Тръмп.

Той обеща бързи "насоки" относно отварянето на части от страната, като предполага, че по-слабо засегнатите държави могат да облекчат ограниченията преди 1 май.