Домашното насилие е сериозен проблем, чиито темпове и интензитет като че ли се увеличават с времето. Все по-често ставаме свидетели на жени и деца, жертви на насилие в собствените им домове, както и на най-различни убийства, често обвързани с ревностни прояви.

Принудата при домашно насилие ще се наказва с 10 години затворПриемането на промените трябва да компенсира отхвърлянето на Истанбулската конвенция

Парламентът днес реши да инкриминира домашното насилие. От тук нататък, то става престъпление. Това се случи, след като депутатите приеха на второ четене промените в Наказателния кодекс. Законопроектът бе внесен от председателя на парламента Цвета Караянчева и група народни представители.

Целта на промените е да гарантират всеобхватна наказателноправна защита от всякакви актове на насилие над жени, включително домашно насилие. Предложените с него изменения и допълнения имат за цел подобряване на българската законова рамка с оглед превенцията и противодействието на тези форми на престъпно поведение.

С проекта се допълват квалифицираните състави на убийство и телесните повреди с цел инкриминиране на всички форми на домашно насилие, които ескалират до посегателство срещу живота или здравето на лицата.

Готвач от Банишора уби приятелката си от ревност СНИМКИ+ВИДЕОВасил Василев опитал да се самоубие, пил уиски с успокоителни


Депутатите решиха за принуда в условията на домашно насилие - наказанието да е между 3 и 10 години затвор. Който противозаконно лиши някого от свобода в условията на домашно насилие също ще се наказва с лишаване от свобода от 3 до 10 години.

Депутатите решиха, който системно следи другиго и това би могло да възбуди основателен страх за живота или здравето му, или за живота и здравето на негови ближни, ако извършеното не съставлява по-тежко престъпление, се наказва с лишаване от свобода от 1 година или пробация.

Депутатите дефинираха и понятието "следене". Съгласно текстовете, това е поведение със заплашителен характер срещу конкретно лице, което може да се изразява в преследване на другото лице, показване на другото лице, че е наблюдавано, навлизане в нежелана комуникация с него чрез всички възможни средства за комуникация. Ако деянието е извършено в условията на домашно насилие, наказанието е затвор до 5 години.

Народното събрание реши насилственото сключване на брак да се наказва с лишаване от свобода от 1 до 6 години. Наказанието ще се налага и на лице, което отвлече другиго с цел да го принуди да встъпи в брак, както и на лице, което за тази цел го склони да премине на територията на друга държава.

Със затвор от 3 до 8 години ще бъде наказанието, когато деянието е извършено от родител, друг сродник или настойник, по отношение на непълнолетно лице и по отношение на две или повече лица. При принуда за съжителство на съпружески начала ще се наказват извършителите с лишаване от свобода от 1 до 6 години.

Снимка: flickr