Принудата в условията на домашно насилие ще се наказва с лишаване от свобода от 3 до 10 години. Това е най-тежкото наказание в промените на Наказателния кодекс срещу насилието в семейството. Проектът бе внесен от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и група депутати. Приемането на тези промени трябва да компенсира отхвърлянето на Истанбулската конвенция и да убеди другите, че се вземат мерки за защита на физически по-слабите от силните.

За закана за насилие е предвидено наказание до 6 години затвор, когато престъплението е насочено срещу личността или имота на лицето. За закана в условията на домашно насилие обаче е необходимо заканването да е създало основателен страх, че може да бъде осъществено.

Следенето става престъпление, което ще се наказва до 1 година лишаване от свобода. Но ако е в условията на домашно насилие - наказанието е до 5 години. Следенето е дефинирано като нежелано поведение или със заплашителен характер, което дава да се разбере, че другото лице е наблюдавано и създава у него основателен страх, пише Дневник. Към следенето спада и нежеланата комуникация във всички форми и със всички средства.