„Хипотеза дали е възможна корекция надолу на данък МПС е невярна! Задължително трябва корекция на данък МПС и тя трябва да е надолу! Това е едно от първите неща, които ще направим, защото пловдивчани не заслужават да плащат най-високия данък МПС в България. Още повече,че това е напълно необосновано”, заяви кандидатът за кмет Георги Колев. Той обясни, че в Пловдив има 230 000 автомобила, които заемат около 10% от строителните граници на тази община.

На практика обаче само едни плащат най-високия данък, а другите се пренасочват към „офшорните зони на Пловдив” – общините „Марица” и „Родопи”. Така хем колите пребивават в Пловдив, хем в Общината не влиза нито лев постъпление.

Адвокат Колев даде пример, че ако в Пловдив данъкът е Х за определения клас автомобили, в съседните общините той е Х минус нещо. Така едно физическо или юридическо лице  регистрира 10 лекотоварни автомобили в някоя от двете общини, но реално те пребивават изцяло в Пловдив.

Освен данък МПС, ще се направи и цялостен анализ на другите налози в Пловдив.

„Трябва точен анализ на финансовото състояние на Община Пловдив. Срещу всеки данък, такса и налог – трябва да има справедлива цена за нещата, които получават пловдивчани”, обясни Колев.

В програмата му е заложена и гъвкавата политика при данъка върху недвижимите имоти и сгради. Тя може да бъде инструмент за собствениците на сгради паметници на културата. Те могат да бъдат насърчавани да реставрират и ремонтират къщите си след съгласувателни процедури с НИНКН, разбира се. Например Община Пловдив може да освободи частните собственици, реставрирали сградите, част от културното наследство, от данък сгради за срок от 10 години. Това ще ги стимулира да инвестират в имотите си, а по този начин и в архитектурното богатство на града.

Принципът на плащането на таксата върху битовите отпадъци също се нуждае от преразглеждане – ясно е, че самотен възрастен човек с голям имот в центъра плаща незаслужено много, защото налогът е обвързан с данъчната оценка.

Акценти в данъчната политика на ЗС „Александър Стамболийски” и Георги Колев са:

-Широко и навременно обществено обсъждане на предложенията за бюджет по райони  и на общинско ниво;

-Ще дадем възможност на районните кметове да управляват средства за важните проекти по места чрез децентрализиране на финансовите средства

-Публично обсъждане и достъпност до подробностите по големите капиталови разходи;

-Ще прегледаме и анализираме всички обществени поръчки с цел предотвратяване на проблеми и допълнителни разходи;

-Ще създадем публичен регистър на всички договори;

-Ще следим стриктно работата на общинските дружества и финансовата им ефективност;

-Активно ще работим за развиване на информационната система за събираемост на данъци и такси с цел по-добро и целенасочено управление на публичните средства;

-Ефективно управление на общинските имоти и недопускане на безстопанственост и разхищения;

-Ще подобрим обслужването и облекчим режима за издаване на  разрешителни в съответствие със законовата и нормативна база;

-Ще работим активно по социални и образователни проекти;

Купуването и продаването на гласове е престъпление!