"Ако Община Пловдив вземе всички заеми, заложени в тригодишната бюджетна прогноза, която ще гласуват съветниците на 12 март, бюджетът няма да издържи. Колко голяма е планирано задлъжняване, става ясно при сравнение на тригодишната прогноза, гласувана и от мен като съветник миналата година, и сегашната. През 2019-а сме приели, че дълговете на Община Пловдив към края на 2022 г. ще бъдат 28 626 400 лв., а в новата прогноза сумата е нараснала до 95 951 900 лв. Увеличението е в пъти, повече от драстично. Как се плаща такъв дълг, лесно може да се изчисли, като се погледне каква сума от своите задължения е изплатила общината през изминалата 2019 г., а тя е 8 млн. лв.", посочва в свое изявление до медиите общинският съветник Пепа Деведжиева.

"А до края на мандата в бюджетната прогноза се планира задълженията да достигнат още по-колосалната сума от 112 600 200 лв. Очевидно става дума за кредитната линия, за която общината преговаря. Но нито е намерена конкретната банка, нито е ясен точният размер на кредитите, нито е ясно откъде ще дойде съфинансирането, а банките винаги изискват участие и на общините. А това крие риска да се наложи да се теглят нови заеми, за да се покрие съфинансирането", допълва тя.

"В същото време всяка година се вдига минималната работна заплата, увеличават се и заплатите на служителите в администрацията. Тоест разходите на общината нарастват, дълговете й също се увеличават, а бюджетът като обща рамка не се променя особено – разликата между тази и предишната година е само 2 млн. лв. Затова прогнозирам, че ако всички тези кредити бъдат изтеглени, може да няма пари и за заплати, да не говорим за капиталови разходи.

Не е и особено коректно да се трупат дългове с гратисен период, който ще изтече след края на този мандат. Какво ще прави следващият кмет? Не приемам мисленето ден за ден, трябва да се мисли и за времето след края на мандата. Иначе ситуацията прилича на пир по време на чума", допълва Деведжиева.