Столичната общинска избирателна комисия отказа регистрация на Десислава Иванчева за местните избори на 27 октомври. 

Кандидатурата на бившата кметица на столичния район "Младост" за кмет на София бе издигната от Християндемократическа партия на България" на Ирина Абаджиева-Репуц. Предложението е внесено в последния възможен дeн по регламент - 24 септември, но след 17 ч., когато е крайният срок за това.

Именно тази е и причината за отказа, става ясно от мотивите на комисията.

"Предложението за издигане на Десислава Иванчева е представено извън законоустановения срок. Комисията счита, че не следва да толерира неспазването на преклузивните срокове по Изборния кодекс, както и че всички участници в изборния процес следва да бъдат равнопоставени и третирани еднакво", се казва в мотивите за отказа.

Комисията има още една причина да отреже Иванчева.

При приемане на документите с предложение приложение №63 от изборните книжа е представен електронен носител, който не съответства на приетия от ОИК-СО образец на електронен носител в структуриран вид на EXCEL.

Решението от 24 септември, публикувано на 25 септември, подлежи на оспорване в тридневен срок.

По същото време, днес Централната избирателна комисия даде чрез жребий номер на "Християндемократическа партия на България" - 47. По всяка вероятност срещу него в бюлетината няма да пише нищо.