Сегашният парламент няма да работи над проекта за нова Конституция, а единствено може да се проведе дебат - има ли нужда от Велико Народно събрание, има ли нужда от промяна на действащата Конституция.  Това заяви пред БНТ  депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова, която е председател на временната комисия за проект на промени в Конституцията.

"Комисията няма функция на Велико Народно събрание, нито настоящият състав на парламента има такива функции. Единственото, което може да направи 44-тото Народно събрание, е да вземе решение дали ще се проведат избори за Велико Народно събрание и съответно да се разпусне. Това беше и идеята, когато се инициира дебатът за проект за нова конституция. Тя е и отговор на някои от призивите на протеста", допълни Атанасова.

Според нея за провеждането на един такъв дебат е необходима не само политическа воля, необходим е обществен ресурс, но и математическо мнозинство.

"Все в един момент, предполагам, че не толкова далечен, ще бъде поставено на гласуване това решение, т.е. предложението за нова конституция и за свикване на Велико Народно събрание, и то може би ако не се променят нагласите на политическите сили, които са заявили това - именно опозиционните БСП и ДПС, няма да събере мнозинство.В деня, в който се съберат 160 гласа за решение за свикване на Велико Народно събрание и разпускане на настоящия парламент, премиерът ще подаде оставка - това е доста симпатично за опозицията, но на практика те явно вече не искат неговата оставка, защото няма да гласуват такова решение", каза Атанасова.

Тя  допълни, че е имало само едно заседание на комисията до момента. Предстои среща на всички парламентарни групи и изпълнителната власт с Венецианската комисия, може би в началото на ноември, но ще бъде до 6 или 7 ноември - виртуална среща по темата "Проект на нова конституция" основно в главата Съдебна власт, уточни тя.