Промените в Закона за хазарта, предложение от Валери Симеонов и депутати от НФСБ, който предвижда само държавата да организира лотарийни игри беше приет на първо четене от парламента днес.

Той беше подкрепен от 116 народни представители. "Против" бяха двама, а 68 се въздържаха.

Законът дава възможност в срок до 30 дни от влизане в сила, организаторите, чиито лиценз ще бъде прекратен да учредят в полза на Държавната комисия по хазарта безусловна и неотменима банкова гаранция в размер на печалбите, които не са изплатени до този момент, пише Dnevnik.bg.

Законът беше приет на фона на акции на прокуратурата в Държавната комисия по хазарта, офисите на фирмите на Васил Божков, който стои зад двете най-големи лотарийни игри, както и в помещенията на Национална лотария.

Това даде повод на депутатът от БСП Антон Кутев да обяви, че с този синхрон държавата действа като организирана престъпна група, която отнема бизнеси. "Не съм се срещал с Божков, не съм говорил с него, не защитавам неговите интереси, но съм притеснен до къде ще стигне това. Ще има тежки последици", допълни той.

По време на дебатите най-активни бяха депутатите от БСП, който обявиха, че ще гласуват въздържал се. Аргументите им са, че се ограничават само лотарийните игри, а не всички хазартни игри.

"Говорих с двама психолози, дали е провеждано лечение на болни, зависими от лотарийни игри. Те ми казаха, че нито един болен лотарийна зависимост не е търсил помощ от тях", каза народният представител от левицата Тодор Байчев.

Той допълни, че за сметка на това масово е търсенето на помощ от зависими от игри на карти, ротативки, едноръки бандити, рулетка и други.

"Трябва да се ограничат залите за хазартни игри, където се генерира и престъпна дейност - наркотици, проституция, грабежи, незаконна лихварска дейност, пране на пари, бихме могли да разширим този законопроект", каза още Байчев.