Депутатите отхърлиха поредното президенско вето върху разпоредби от закона за ДДС. Със 121 гласа „за“, 74 „против“ и без „въздържал се“ парламентът преодоля ветото. 

Точно 121 гласуваха за повторното приемане на закона. Това е минимумът, който се изисква при повторно гласуване само след вето от държавния глава. Левите недоумяват с бързи кредити ли ще се подобрява икономическото състояние на българите вместо с политики.

Социалистите заподозряха лобизъм в тези текстове от закона, които смутиха и държавния глава.

Президентът Румен Радев върна за ново разглеждане конкретен параграф от закона, приет на 19 ноември т.г. С него се въвеждаха нови положения в Закона за потребителския кредит, които, според държавния глава, са недопустими в една правова държава с разделение на властите. Според него те ограничават правото на защита и достъпа на гражданите до съд, както и налагат правно нетърпимо ограничение на правомощията на българския съд да преценява дали договорите съответстват на закона и морала.

Междувременно за втори пореден ден мнозинството в парламента отказа да извика на изслушване премиера Бойко Борисов.

Ден след като опозицията настоя министър-председателят да обясни от парламентарната трибуна задави ли се водна криза в Бургас, днес от БСП поискаха той да даде информация за правителственото решение за покупка на COVID ваксини. С 96 гласа „против“ обаче проекторешението бе отхвърлено