Парламенът реши на първо четене съкратеното съдебно следствие да не се прилага в случаите на умишлено причиняване на смърт и тежка телесна повреда.

Депутатите обсъдиха днес три законопроекта за промени в Наказателно-процесуалния кодекс с идентично съдържание, които бяха одобрени от пленарната зала.

От БСП предлагаха съкратеното съдебно следствие да не се прилага при случаите на умишлено причиняване на смърт и тежка телесна повреда.

От "Обединени патриоти" искаха същото, но в отделен законопроект. От "Воля" също внесоха законопроект, с който да ограничат обхвата на престъпленията, за които се прилага съкратено съдебно произвоство.

"Хората искат бързо наказване на виновника и затова предлагаме въвеждане на диференцираната процедура по съкратеното съдебно следствие. ПГ на ГЕРБ ще подкрепи промените, защото ние дължим това на нашето общество", заяви от трибуната председателят на Правната комисия Анна Александрова.

Според нея обаче тези промени биха представлявали стъпка назад.

"Дискусията за въвеждането на съкратеното съдебно следствие започва още 2006 г. Евентуалното премахване на института при определени видове тежки престъпления ще доведе до забавяне на процеса и ненаказване на дееца", допълни Александрова и посочи, че в доклад се отбелязва, че делата продължават с години. Според нея отпадането му ще засегне именно близките на засегнатите от тежки престъпления.

Заради изказаните съображения от ГЕРБ смятат да внесат и своя проект, който предвижда съкратеният процес да остане, но това да не води автоматично до намаляване на присъдите, а това да според преценка на съда.

Позицията на ГЕРБ обаче разгневи лидера на БСП Корнелия Нинова, който се появи на трибуната. 

"Благодаря на всички народни представители, които подкрепиха законопроекта на „БСП за България” да не се намаляват присъдите при тежки престъпления. Показахме единомислие по един важен и сложен въпрос. Призовавам ви по същия начин, единодушно и без партийни окраски, да отхвърлим предложения от Министерския съвет законопроект или министър Кирилов да го оттегли. Мотивите за промени в НК на Министерския съвет са, че се правят като алтернатива на законопроекта на БСП. По тази тема няма алтернатива. За зверски изнасилено и убито дете единствената алтернатива е възмездието. Нека да не влагаме в това политически и партийни пристрастия", каза Нинова.

И се зае да обори изказаните аргументи в подкрепа на проекта на ГЕРБ. Първият от тях е, че отпадането на съкратеното производство ще бъде много скъпо за бюджета и съдебната система, защото по общия ред делото изисква експертизи и разходи. 

"Какъв е изборът тук- пари или справедливост? Ние избираме справедливостта, а вие избирате парите. Третият аргумент е за бързината на процеса. Щели да се забавят делата, да изтече давностният срок и те да бъдат прекратени без присъда. Бързината на процеса не зависи от съдиите, а от тази зала. Зависи от това- какви закони ще напишем и в какви срокове ще ги накараме да работят, какви ще са давностните срокове. Не прехвърляйте отговорността на съда, тя е на законодателя. Имаме вяра на съда, но те работят по законите, които ние в тази зала сме направили", добави Нинова.

Тя заяви, че БСП е последователна в позицията си и напочни, че Любен Корнезов в 41-то НС внася предложение за отпадане на съкратеното производство, а Янаки Стоилов в следващото. 

"Последователни и твърди сме в позицията си - при тежки престъпления, изнасилвания и убийства да няма съкратено производство при признаване на вина и да не се намаляват присъди.

Искате да се съобразим с мненията на експертите, добре. Главна прокуратура отхвърли закона на МС, съдии и експерти се изказаха срещу него. Къде е мнението на онези хора, чиито сестри, майки, деца, съпруги, близки пострадаха, бяха изнасилвани и убивани? Кога ще отчетем тяхното мнение? Представям на вашето внимание национална подписка, която преди седмица съдържаше 15 882 подписа, вече са над 20 хиляди. 

Обръщам се към министър Кирилов да дойде тук и от трибуната да се извини на близките на пострадалите. Не може да казва, че някой ги разкарва напред- назад, за да просълзяват народни представителки. Обида към тези хора е да твърдите, че някой ги разкарва насила. Идете в Сотиря, за да видите за какво става дума и да видим дали тогава няма да се разплачете. Да идва тук и да им се извини. Не на БСП, защото внушава, че ние сме ги разкарвали до тук. Да се извини на хората и да си оттегли законопроекта, добави Нинова.

"Нинова явно не е разбрала какво дебатираме", контрира правосъдният министър Данаил Кирилов. На въпрос как ще бъде решен въпросът на второ четене за съкратеното съдебно следствие, Кирилов заяви, че това ще се реши чрез дебат. "Не смятам да коментирам обвинениятан а Корнелия Нинова. Тя дори не е разбрала за какво дебатираме. Виждам, че внимателно си водеше бележки. Ние не сме на комсомолско заседание. Този дебат трябва да е сериозен. Вижда се какви са последиците от съкратения дебат, а не от съкратеното производство", допълни още Кирилов. На въпрос защо е излязъл от зала, докато говори лидерът на БСП, Кирилов обясни, че е свободен човек и има право да присъства или не на заседанието.

"Същината на нашето предложение е, че искаме да допълним отговорността на съда точно с тази преценка. С преценката дали в конкретния случай следва да се приложат положителните за обвиняемия последици от едно съкратено съдебно следствие", допълни още министърът.