Проектът за промени в Изборния кодекс, с който трябва да се въведат мажоритарни избори, беше отхвърлен на първо четене от Народното събрание. "За" проекта гласуваха само от ГЕРБ, които са вносители, и "Воля" на Веселин Марешки - общо 98 народни представители. Против бяха - 121 депутати от БСП, ДПС и "Обединени патриоти" , 1 се въздържа.

Във вторник промените бяха приети от правната комисия с гласовете на ГЕРБ, ДПС и "Воля". Това беше изненада, тъй като ДПС беше партията, която най-последователно защитаваше пропорционалната избирателна система и твърдо беше срещу приемането на преференциалното гласуване, предаде Actualno.bg. Няколко часа по-късно, ръководството на ДПС обаче реши, че няма да подкрепи въвеждането на мажоритарна избирателна система.  Отхвърленият днес законопроект има за цел въвеждане на мажоритарни избори за Народно събрание съобразно резултатите от инициирания от "Шоуто на Слави" референдум.

"Със законопроекта се въвежда мажоритарна изборна система с абсолютно мнозинство в два тура чрез създаване на 240 едномандатни изборни района в страната", пише в мотивите. За българите в чужбина не се предвижда отделен район, а да се регистрират предварително по интернет и гласовете им да се разпределят по "местоживеене" в България. Със законопроекта на ГЕРБ се предлага мажоритарно гласуване в два тура в 240 едномандатни избирателни района, чиито граници се определят от президента. За избран още на първия тур се счита кандидат за народен представител, който е получил над 50% от гласовете в едномандатния район. С предложението се предвижда намаляването на партийната субсидия според параметрите на референдума - от 11 на 1 лев за получен глас на парламентарни избори, като промяната да влезе в сила още тази година.

Текстът гласи и че при избор на депутат за министър трябва да се провеждат частични избори не по-късно от 40 дни след съобщението на ЦИК, че мястото в парламента се е опразнило. Дебатът по време на дебатите в пленарна зала днес депутатът от ДПС Джейхан Ибрямов обяви, че движението няма да подкрепи мажоритарната система, защото се ръководи единствено от националния интерес.  Това обаче конрастира с изказването на друг депутат от партията - Хамид Хамид, който в правна комисия обяви, че народните представители ще подкрепят проекта и за пръв път ще поставят партийния интерес пред националния. „Няма основание да очакваме положителни ефекти върху политическата система, а точно обратното.

Ще има намаляване на политическия плурализъм в демократична България, намаляване на конкуренцията и намаляване на представителството на гражданите“, заяви Ибрямов днес. Според "червения" депутат Филип Попов мажоритарната система облагодетелства големите партии и ще нанесе тежък удар върху демокрацията. „Чистата мажоритарна система убива демокрацията, представителността в парламента, плурализма”, посочи той. Развивайки тезата си, Попов подчерта, че пропорционалната избирателна система е създадена, за да компенсира недостатъците на мажоритарната и е приложена за първи път през 1889 година в Белгия. „Мажоритарна система води до липса на парламентарно представяне на голям процент от българските гласоподаватели. Системата се прилага в 58 държави по света, повечето от които се намиран в Азия и Африка”, аргументира се Попов.  От вносителите промените в Изборния кодекс бяха защитени от Георги Марков, като той заяви, че според него мажоритарният вот прави изборите интересни.

 В подкрепа на тезата си той коментира, че в мажоритарната система личностният принцип е безспорен. „Хората искат да избират в едномандатен район кандидати лице срещу лице, които не са анонимни. Връзката между избрания народен представител и избирателя е по-голяма”, аргументира се депутатът.