Депутатите от БСП напуснаха пленарната зала в парламента и се събраха на извънредно заседание. Те ще обсъдят отделни текстове, които са заложени в новите мерки срещу разпространението на COVID – 19.

Заседанието трябваше да започне в 9:00 часа, но бе отложено  заради напускането на социалистите. Те настояват да се разгледат и техните предложения в новите текстове.

Притесненията на БСП са, че не са защитени правата на работници – дали ще получават заплатите си,   като и опцията да се пускат в неплатен отпуск  без тяхно желание. От ГЕРБ казват, че  мерките ще се променят в крачка не само между първо и второ четене.

Законопроектът за извънредното положение, внесен от ГЕРБ, включва девет противоепидемични мерки, свързани със забраните за посещения на всички видове масови мероприятия, за командировки в страната и в чужбина. Предвижда се спиране на запори и срокове по висящи дела и се уреждат завишени санкции при нарушаване на карантина.

В законопроекта са предвидени затвор до три години и глоба от хиляда до 10 хиляди лева за телефонни измами и фалшиви новини за разпространението на заразна болест. В текстовете се регламентират и начините за ползване на платен или неплатен отпуск в условията на извънредно положение и се увеличава срока на валидност на личните карти и шофьорските книжки с шест месеца. 

БСП внесоха предложениеда се наложи мораториум върху спирането на подаването на тока, парното, водата и телекомуникационните услуги и да се спрат сроковете за плащане на сметките.  В мотивите си социалистите посочват, че мораториумът ще осигури минимално спокойствие на онези български граждани, които ще загубят доходите си заради ограничителните мерки.