Депутатите от 50-ият парламент положиха клетва. 237 народни представители се регистрираха навреме за старта на 50-ото Народно събрание, а трима закъсняха.

Първото заседание на парламента се председателства от най-възрастния народен представител - Силви Кирилов от "Има такъв народ".

"Има конституционно необходимия кворум. Откривам първото заседание на 50-ото Народно събрание", обяви Силви Кирилов преди да удари парламентарния звънец.

"Живеем в изключително динамично време. Живеем във време разделно. В обществото липсва доверие в институциите и в политическата система. Има усещане за липса на справедливост. Няма единство в обществото. Логичният въпрос е – какво трябва да направим. Аз мисля, че всеки един от нас лично или като политическа партия е необходимо да анализира и да осъзнае собствените си пропуски. Да загърби личния си и частно политическия си интерес в името на решаването на най-важните икономически, вътрешно и външополитически предизвикателства. Необходимо е създаването на стабилна, предвидима и устойчива среда за развитие на бизнеса. За спокойно и сигурно ежедневие на българския гражданин, който да усеща справедливост. Българският избирател иска промени, а задача на политиците е да ги осъществи – планирано, осъзнато и обосновано. Време е да върнем здравия разум", призова още той.

В пленарната зала присъстват президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният министър-председател Димитър Главчев и министри от служебния кабинет, представители на официалните вероизповедания в България и на дипломатическия корпус.

Най-голямата парламентарно представена сила в 50-ия парламент - ГЕРБ-СДС, номинира Рая Назарян за председател на парламента. Към момента всички останали политически сили без ДПС и ИТН са обявили, че няма да подкрепят кандидатурата ѝ.

ПП-ДБ ще гласува "против", но няма да номинира свой представител. "Възраждане" ще обяви кандидатурата си от пленарната зала, БСП ще номинира за поста Добромир Стойнев, а "Величие" - Юлиана Матеева.