Разгорещен спор избухна в парламента по време на дебатите за договора за покупката на американските изтребители F-16. БСП поиска премиерът Бойко Борисов да дойде и да обясни на народните избраници кой го е упълномощил да поема ангажимента самолетите да се платят накуп. „Воля” пък контрираха и настояха в пленарната зала да дойде и президентът Румен Радев заради критиките му към сделката.

Страстите охлади председателстващият Народното събрание Емил Христов, който посочи, че в парламента е ресорният по точката вицепремиер Красимир Каракачанов.

В крайна сметка парламентът одобри сделката за F-16 на първо четене. 124 народни представители гласуваха в подкрепа на договора, против бяха 83-ма, трима се въздържаха. "За" гласуваха от ГЕРБ ВМРО и ДПС , "против" от БСП, част от патриотите от "Атака" и НФСБ и "Воля", както и само 3 "въздържали се" от патриотите.

Преди това в залата се водеха яростни дебати, като особено активни бяха от опозицията.

Левият депутат проф. Румен Гечев обяви, че България ще финансира развойна дейност за самолет, който още е на чертожната дъска.

„Към момента F-16 Block 70 няма”, отсече той. “Това е единственият самолет в света, който е напълно невидим. Никой не може да го види, тъй като той не е окомплектован и не лети никъде“, заяде се той с управляващите. От БСП аргументираха позицията си против сделката и с факта, че изтребителят F-16 Block 70 не е въоръжение дори и в САЩ, страната-производител.

Гечев обърна внимание и на високата според него цена, а за пример даде Словакия, която купува същия самолет на цена, по-ниска със 70 млн. долара за един брой. Иначе казано - от опозицията са на мнение, че подводните камъни в сделката са много. От ГЕРБ пък веднага опонираха и настояха, че на България не се гледа като на предвидим съюзник, защото опозицията са против всичко, свързано с интеграцията в НАТО.

"Различните политически сили имат различни позиции. Това е разбираемо. Не мога да разбера една позиция на БСП, когато казват, че сме сигурен и предвидим съюзник в НАТО, сигурен и стратегически партньор на НАТО и САЩ, а всеки път, когато в този парламент гледаме нещо свързано с по-дълбока интеграция на България в системите на НАТО винаги се посреща на нож. Нали сме съюзници?", попита Христо Гаджев от ГЕРБ.

ДПС пък изразиха подкрепа за предложения проект на закон за ратификация на четирите международни договора, обединяващи доставката на изтребителите и оборудването за тях. „Националната сигурност, запазването на стабилността, мира и демокрацията са наш партиен приоритет и наша запазена марка. Когато става въпрос за националния суверенитет, стабилността на страната и региона, нямат значение политическите пристрастия. Нужни са отговорност и мъдро държавническо поведение”, заяви от трибуната Мустафа Карадайъ.