С взаимни обвинения  в популизъм и размяна на тежки думи вървят дебатите по второ четене на промените в закона за бюджета, предвиждащи държавните субсидии за партиите да бъдат орязани от 11 на един лева.

Предложението бе направено от Министерски съвет по настояване на ГЕРБ. Точката влезе като извънредна в днешното заседание и предизвика остър дебат в пленарната зала  Срещу включването на точката в дневния ред гласуваха както опозицията от БСП, така и депутати от "Обединени патриоти". Лидерът на НФСБ Валери Симеонов вече се обяви против прибързането решение за 1 лев субсидия, което предлагат от ГЕРБ и подкрепят от "Атака". От ВМРО също са за намаляване на държавното финансиране на партиите, но не на 1 лев.

„Този дебат ще завърши така, както започна – скандално, неприятно, с повече недоизказано, отколкото казано. Колкото и да се говори последните три-четири седмици по този въпрос, нищо не се каза по същество“, заяви депутатът от БСП Крум Зарков. Според него с подхващането на темата за парите на партиите управляващите единствено искат да отклонят общественото внимание от истински важните за обществото проблеми.

 „Не се забелязаха протестите, свързани с цената на горивата. Не забелязахте протестите на медицинските сестри. Не обръщате внимание на протестите за застрояването на София. Слепи и глухи оставате за онези, които протестират, тъй като Законът за Черноморското крайбрежие е по-строг към тези с палатките, отколкото към тези с багерите“, продължи с обвиненията Зарков. „Предупреждавам ви, ще платите сериозна цена за това. Вие не само започнахте състезание към дъното, вие сте на път да го спечелите“, допълни той от трибуната.

Въпреки че и от ДПС са категорично против орязването на държавното финансиране на партиите, защото според тях това ще доведе до невъзможност една политическа сила да извършва своята дейност, те продължават да поддържат предложението си за 0 лева партийна субсидия. Тезата на движението защити народният представител Хамид Хамид, който припомни, че настояването на ДПС включва и въвеждането на т. нар. отворено финансиране на партиите и коалициите, ако те не получават средства от бюджета. „Този модел работи успешно в Америка“, аргументира се той.

На това предложение твърдо се възпротиви Славчо Атанасов от „Обединени патриоти“. Според него отвореното финансиране, което дава възможност на юридическите лица да предоставят средства на партиите, ще доведе единствено до дву или трипартийна система. „Ще останат само три партии – ГЕРБ, БСП и ДПС“, заяви Атанасов и допълни: „Отваряте пътя към това“.

От ГЕРБ пък се възпротивиха на твърденията на БСП, че не е проведен сериозен дебат по темата с размера на субсидиите и ги определиха като лицемерие. „Министерският съвет и ние сме заявили, че ще подкрепим това решение за 1 лев. Вие излизате от тази трибуна и лъжете българските граждани, че не сте имали време за този дебат.

Две години и половина сте в парламента, без три месеца. През цялото това време имахте време да запознаете вашите избиратели с визията ви за финансиране на политическите партии“, разкритикува опозицията народният представител Александър Иванов. Той упрекна левицата още за това, че изразява несъгласие с това размерът на партийната субсидия да стане 1 лев, но не са внесли свое алтернативно предложение.

Политическите сили, които са в парламента, да получават милион и половина лева извън партийната субсидия, след като тя бъде намалена от 11 на 1 лв. на глас, предложи пък Юлиан Ангелов от ВМРО.

"Това е разумен баланс, но ако балансът ви бъде отхвърлен, как ще гласувате? Освен това политически живот има и извън парламента", репликира го Крум Зарков от БСП.

Препирните около проектозакона продължават и в момента