Промени в Изборния кодекс и Закона за допитванията и референдуми предлагат депутатите от ВМРО. Предстои те да бъдат обсъдени с коалиционните партьори от ГЕРБ.

Ето ги и предложенията:

1. Да могат да се гласуват на референдуми и теми, които в момента се разглеждат само от Велико народно събрание. Това са например образователният ценз при гласуване.

2. По време на местни избори квадратчето "Не подкрепям никого" да не се брои при крайния резултат. Причината е, че на последните избори е имало няколко парадокса и се е организирал балотаж, без да има нужда от това. 

3. При гласуване да отпадне номерът на бюлетината да отпадне и да останат само имената на кандидати, коалиции и партии.

4. Броят жители за образуване на кметство да се намали на 200. Момента той е 350. При по-малко население се образува кметско наместничество. "Няма причина да лишаваме жителите на малки населени места от правото да участват пряко в избора на местна власт" изтъкнаха от ВМРО.

По време на брифинг от партията обявиха, че няма да подкрепят тестовете за мажоритарно избиране на 200 народни представители за Велико народно събрание, тъй като те противоречат на Конституцията.

"Имаме и позиция за електронното и машинното гласуване. През последните години сме били свидетели на всякакви хакерски атаки. Ще подкрепим предложението, защото обществото го очаква, въпреки че никъде в държавите от ЕС няма изцяло електронно гласуване. Ще настояваме да има и хартиени бюлетини, за да има избор", обясниха от ВМРО.