„Кодът за машините не е ценност, която да се търгува. Той е публичен. Кодът е в ЦИК и може да бъде наблюдаван от политическите участници”. Това заяви депутатът от ПП Иван Христанов.

Той коментира разразилия се спор в парламента относно кода на машините. В петък депутатът Георги Свиленски обяви, че социалистите няма да изтеглят искането да се гласува с хартия, защото е имал предложение от Кирил Петков.

„Защо няма да го оттеглим? Защото откраднахте изборите, уважаеми колеги. Ето затова БСП няма да оттегли закона. Защото вашият съпредседател и бивш премиер, дойде и каза: „Оттеглете закона и ще ви дам кодовете”. Кой е той, че ще държи кодовете на машините?”, заяви от трибуната Свиленски.

„Този код просто казва на машината как да работи. Нищо повече. И пак казвам - кодът е публичен, може да бъде проверен от политическите участници в ЦИК”, каза днес Христанов. „Кирил Петков най-вероятно казва - ако ви притеснява кодът, нека го подложим на анализ и оценка, за да изчезне това ваше притеснение. Но пак казвам, той няма стойност като средство за търговия или влияние”, коментира Христанов пред Нова телевизия.

„Свиленски излезе, хвърли бомбата. Малко след това Десислава Атанасова взе думата и каза, че ако това е вярно, те имат притеснения. Ако кодът позволяваше манипулации и ние бихме изпитвали притеснение. По-интересно е как ГЕРБ приеха това голословно твърдение за абсолютна истина. Това изглеждаше напълно синхронизирано”, заяви депутатът.

Христанов каза, че от ПП са притеснени, че бившият им коалиционен партньор толкова настоява за хартиените бюлетини.

„През 2005 г. БСП имат 1,2 милиона избиратели. Те са се стопили. През 2009 г. ГЕРБ имат 1,7 милиона избиратели. Те са загубили почти 1 милион избиратели. Когато видим как тези 2 ключови партии губят над 2/3 от избирателите си и искат да се върнат към  подправените протоколи, невалидните бюлетини. Това поражда тревога. Машинното гласуване позволява провеждане на изборите с много по-малко грешки”, смята Христанов.