Рокадите в МВР не са направени под натиск. С всеки един човек съм говорил предварително и съм обяснил защо се правят. Това каза служебният вътрешен министър Иван Демерджиев след заседанието на правителството.

По-рано предшественикът му Бойко Рашков обяви, че е уволнен целият ръководен екип на Главна дирекция „Национална полиция“. Според него Демерджиев направил това под натиск.

Не сме уволнявали никого в МВР. Има минимални премествания. В министерството има 53 хил. служители. Преместили сме няколко души. Причините са изцяло по професионална преценка на възможностите те да бъдат полезни в конкретната ситуация. Крайната преценка е моя и аз стоя зад нея. Всеки, който ме познава знае, че никой не може да влияе на мнението ми. Аз съм дошъл в МВР, за да довърша мутрите, а не да ги връщам някъде другаде. Моята цел е да си свърша работата така, че тя да издържи пред закона и пред съда, и да има осъдителни присъди. Това възнамерявам да направя, каза още той.

По темата за изборите - екипът, който проведе изборите на два пъти в момента е в МВР. Екипът, който преместих, е назначен през януари 2022 г. и няма никакво отношение по провеждането им, категоричен бе той.

Шефът на дирекцията, която се занимава със собствеността, е върнат в Министерството на земеделието, откъдето идва. Причините за това ще бъдат обявени на наточен брифинг. Има размествания в Гранична полиция, чиято цел е единият досегашен директор да поеме изцяло охраната на мигрантския натиск и сухопътната граница. А новоназначеният, който има повече административни компетенции, да се занимае с процеса по влизането ни в Шенген, там изоставаме, посочи служебният вътрешен министър.