Да се обяви международен търг за доставка на количества газ е правилна политика. Най-важното е такъв да се осигури дори при високи цени. След 1 януари оставаме само с един доставчик – Азербайджан. Това каза пред Нова тв Делян Добрев от ГЕРБ.

Според него страната ни не трябвала да се отказва от никакви количества газ.

„Дори със седемте танкера отново ще имаме липси. Затова „Булгаргаз” вчера са обявили търг за допълнителни количества за октомври, ноември и декември. Вчера видях едно голямо объркване от Кирил Петков. Те за една година не можаха да разберат, че молекулата е руска.

У нас газ влиза само от границата с Турция. Тоест, „Турски поток”, който е 100% руски. Няма как американска молекула газ да влезе у нас. Ако имаше слапова сделка „Булгаргаз” щяха да получат фактура от американската компания за тези танкери. Такава няма. Нашите танкери са продадени в Гърция и Турция и тук отново е купен от отново руски газ.

За последните 3 месеца държавата е ощетена с 200 милиона евро. Вчера Васил Велев от АИКБ е обявил, че бизнесът ще заведе иск срещу държавата за въпросните 30%, които се налага да се плаща заради грешки на управлението. Затова казах, че Кирил Петков и Асен Василев трябва да се притесняват как да отърват затвора, а не да продължават да се объркват”, поясни Добрев.