Няма да се вдигат местните данъци в София и столицата ще се развива в северна посока. Това бяха част от обещанията на кандидатите за кмет с най-големи шансове Йорданка Фандъкова (ГЕРБ) и независимата, но подкрепена от БСП Мая Манолова. Двете влязоха в словесен сблъсък дебат в сутрешния блок на Нова телевизия.

Сегашният кмет Йорданка Фандъкова обеща увеличение на доходите, което може да бъде постигнато с развитието на производства с добавена стойност. Трябва да привличаме инвестиции в технологично производство. Това ще означава повече и по-качествени работни места. Така местният бизнес ще има повече възможности за изява и за излизане на външни пазари”, заяви Фандъкова.

Тя каза, че към момента две компании проявяват интерес към промишлената зона „Кремиковци”. Работи се по изграждането на инфраструктурата там. Започнали са и проучвания за леко метро или трамвай, който да свързва бул. „Владимир Вазов” със зоната, съобщи Фандъкова. Тя каза, че за 10 г. 250 000 души са дошли в София, предимно млади хора

На въпрос с какво се гордеят и с какво - не,  Фандъкова каза, че за 14 години в политиката не е сменила приятелите си, а не се гордее  с организацията на ремонта на „Графа”. Тя заяви, че никога не се е стремила към власт и позиции и на изборите след 10 дни ще се бори за доверието на софиянци.

„Гордея се с това, което направих като омбудсман за разрешаване на проблемите на хората. Гордея се с това, че сама взимам решенията си, нямам ментор, отговарям пред съвестта си и пред гражданите. Срамувам се от това, че понякога закъснявам”, каза Манолова.

„Безспорно София е по-богата от всеки друг град в България, но на фона на останалите европейски столици сме по-бедни. Има неравенство между центъра и кварталите. Ако бъда избрана за кмет, ще променя това. Ще осигуря достъп до качествено образование и ще направя така, че да няма повече деца в листите на чакащите за градините.

Ще бъдат изградени лекарски и стоматологични кабинети и ще бъдат създадени условия за спорт във всеки квартал. Защото столицата е последната спирка преди Терминал 2 на летището”, обобщи Манолова програмата си.

Трафик и чист въздух 

Фандъкова се ангажира с намаляване на трафика в града с 40% в следващите години. „Големият проблем на кварталите в момента е паркирането. Затова ще бъдат изграждани паркинги с публично-частно партньорство. Освен това, ние вече подменихме 90% от тролейбусите и автобусите. Трафикът ще се облекчи и с изграждането на Околовръстния път. Започна и разширението на Южната дъга. Работи се по връзките към Северната скоростна тангента”, припомни Фандъкова.

 „За 14 години престой във властта г-жа Фандъкова заложи на сгъстяването на строителството. Влязоха в кварталите, но с багерите. Аз имам визия за развитие на север – там ще бъде зона за нискоетажно и многофамилно строителство, където да живеят млади семейства от средната класа.

Няма да позволя да се пипне нито едно междублоково пространство, нито една градинка”, зарече се Манолова. Според нея "скоро ще се налага да плащаме три пъти за чист въздух. Първо – заради имуществените санкции, които Еврокомисията ще наложи на България. Второ - за мерки за подобряване качеството на въздуха. И трето - за лекарства за нашите деца”, коментира Манолова.

Според нея трябва да се предприемат мерки срещу горенето на отпадъци, да се сменят инсталациите, които замърсяват околната среда и редовно да се мият улиците. „Енергийните помощи не трябва да се дават в дърва и въглища. Трябва да се въведе и бял билет – безплатен градски транспорт в дните с най-мръсен въздух”, каза още Манолова.

Фандъкова заяви, че градският транспорт трябва да стане още по-привлекателен, за да се използва от повече хора. „Относно отоплението на битово гориво – по мое настояване беше променен законът и бяха въведени стандарти за дърва и въглища, от МОСВ подготвят документацията”, каза още Фандъкова. Тя добави, че Манолова знае много добре каква е вече приетата общинска програма за чист въздух, която е направен още преди 2 години и се работи по нея, тъй като е запозната с документа, като омбудсман.

 Купуването и продаването на гласове е престъпление!