Съпредседателите на "Демократична България" Христо Иванов и ген. Атанасов поискаха оставката на вътрешния министър Младен Маринов. Те направиха онлайн изявление, в което поставиха ултиматум Маринов да си подаде оставката до 18 ч. днес или премиерът Борисов да му поиска. В противен случай те и симпатизантите им ще бъдат на протест пред Министерството на вътрешните работи от 18 ч. 

Те посочиха три причини за оставката. Първата е упражненото полицейско насилие, по време на антиправителствените протести в петък. Няколко от участниците бяха откарани в болница с тежки травми, а любителски видеа запечатаха скандални сцени, в които униформени. 

Втората е ситуацията край "Росенец" в събота, когато полицаи не допускаха желаещите да плажуват в съседство на резиденцията на Ахмед Доган. Третата посочена причина е разследването на "Антикорупционния фонд", озаглавено "Осемте джуджета". В него се твърди, че полиция пази "мутри", както ги нарече ген. Атанасов.

"Ако до 18 часа оставката не бъде подадена, двамата с Христо Иванов в 18 часа ще бъдем пред вътрешно министерство, за да му я поискаме, заедно с подкрепата на нашите съмишленици", заяви ген. Атанасов.

Иванов и Атанасов изложиха своите предложения за преодоляване на кризата и "радикална промяна на управлението на България". "Гражданите излязоха на улицата и очевидно показаха едно нещо. Така не може да се продължава. В центъра на тази криза е правовия ред в страната", каза Христо Иванов и добави, че искат и ставката на главния прокурор Гешев, която за тях е на дневен ред от деня на избирането му за обвинител номер 1 в страната.

"Изисква се сериозна реформа на органа, който администрира съдебната власт - ВСС, така че той да бъде разделен окончателно напълно на Съдийски съдебен съвет и това да бъде сърцето на съдебната власт в България. В този Съдийски съсдебен съвет трябва да се запази минимална обществена квота и не трябва да бъде политическа. Отделно изборът и освобождаването на главния прокурор трябва да става от НС, а мнозинството трябва да е по-голямо, за да не може изборът да се взема само от управляващата партия или коалиция", каза Христо Иванов.

От ДБ предлагат да бъде въведено гласуване по попощата. "Това е начинът тези от нашите съграждани, които са в чужбина да могат да участват в следващите избори", допълни Иванов. Въвеждане на пряка конституционна жалба, предлагат още от ДБ. Всеки български гражданин да може да "Предлагаме най-накрая българската конституция да стане инструмент за защита на правата на всеки гражданин", обяви Иванов.