Министерският съвет взе решение да бъдат открити процедури за възлагане на концесия за морските плажове „Буните" и „Панорама - север" във Варна.С нея се цели обезопасяване на морския плаж и предоставяне на услуги от обществен интерес за срока на концесията.

Процедурата се провежда по реда на Закона устройството на Черноморското крайбрежие. Предлага се срокът на концесията да е 20 години. Размерът на минималното годишно концесионно възнаграждение за Буните ще бъде 26 799,40 лева, а за Панорама - 9 413,98 лева без ДДС. 

Целта е да бъдат осигурени водното спасяване, обезпечаване на прилежащата акватория, здравното и медицинското обслужваме и санитарно-хигиенното поддържане на морския плаж и предоставяне на услуги от обществен интерес. 

Междувременно "Алфа Дилеа“ ООД бе определен за концесионер на морски плаж „Градина - централен" - част 2 в община Созопол, а „Мирикал“ ЕООД – за концесионер на морски плаж „Елените" в община Несебър.

Концесионерът  „Алфа Дилеа" ООД се задължава за целия срок на договора за концесия от 20 г. да предоставя цена за 1 бр. чадър в размер до 8 лв. с ДДС и цена за 1 бр. шезлонг в размер до 8 лв. с ДДС в зоната за платени плажни принадлежности на морския плаж. Размерът на концесионното възнаграждение за всяка календарна година от срока на концесията е определен съгласно приетата от Министерския съвет Методика за определяне на минималния размер на концесионното възнаграждение за морските плажове и предложения от концесионера размер на роялти от 11,70 на сто без ДДС. Годишното концесионно възнаграждение за първата година от срока на концесията е в размер на 58 246,15 лв. без ДДС. Предложение за инвестиции за мерки относно опазването на околната среда, дюните и защитените територии на морския плаж в размер на 108 228 лв. с ДДС. 

„Мирикал" ЕООД се задължава за целия срок на договора за концесия от 20 г. цена за 1 бр. чадър в размер до 10 лв. с ДДС и цена за 1 бр. шезлонг в размер до 10 лв. с ДДС в зоната за платени плажни принадлежности на морския плаж. Размерът на концесионното възнаграждение за всяка календарна година от срока на концесията е определен съгласно приетата от Министерския съвет Методика за определяне на минималния размер на концесионното възнаграждение за морските плажове и предложения от концесионера размер: на роялти от 10,80 на сто без ДДС. Годишното концесионно възнаграждение за първата година от срока на концесията е в размер на 150 531,43 лв. без ДДС. Предложеният от концесионера размер на инвестиции за организация на спортно-развлекателни дейности на морския плаж за целия срок на концесията е 179 568 лв. с включен ДДС.