Държавните и общинските здравни заведения в България  се източват  под натиска на  партийна  диктатура, счита Дани Каназирева, водач на кандидатите за народни представители  в Пловдив и областта от дясното обединение на  Нова Република. Тя е категорична, че е необходима нова политика, ако искаме да имаме добро медицинско обслужване.

Дълго време наблюдаваме как здравеопазването постепенно се ликвидира с мълчаливата подкрепа на държавата, твърди Каназирева.  Според нея целта е болниците, поликлиниките и диспансерите да бъдат съсипани финансово, а пациентите да се пренасочат към частните клиники, приближени до управляващите. 

Пример е Белодробна болница  „Д. П. Кудоглу“, където  всяка година се лекуваха над 30 000 пациенти  от цяла Южна България и която беше доведена до фалит.

По същия безславен път върви МБАЛ  „Св. Мина“, чиито дългове  за няколко години  скочиха до 3 млн. лв. Резултатът нямаше как да бъде различен, след като ръководните кадри се назначават не според професионализма, а според цвета на партийната книжка.

Пред фалит е изправен и Центърът  за кожни и венерически заболявания. Къде са пловдивските  депутати? Няма ги. Те не направиха нищо, за да помогнат за запазване на тези здравни заведения и да защитят  пациентите, коментира Каназирева.

Нулев интерес към проблемите в здравеопазването демонстрираха и депутатите от Пловдивска област. Стотици села в областта са лишени от пълноценна медицинска помощ. Много от тях нямат дори  здравна служба. Болниците в Асеновград, Карлово и Стамболийски нямат достатъчно средства, за да гарантират на пациентите качествено обслужване.

Според  Дани Каназирева тъжната истина е, че болниците  се превърнаха в партийни хранилки за сметка на здравето на хората. С цел да спре хаоса в здравеопазването Нова Република  посочва ясно проблемите и предлага:

Проблем: Източване на милиони чрез отчитане на скъпоструващи клинични пътеки.

Решение: Постепенно отпадане на клиничните пътеки, прекратяване на делегирания бюджет, заплащане според свършения труд. В цял свят отдавна са се отказали от клиничните пътеки.

Проблем: Откриват се отделения без специалисти, само се събират дипломи на хора със специалност. Здравната каса не проверява реално тези хора дали съществуват – проверяват само документите, защото тези болници имат политически чадър.

Решение: Сериозна проверка на всички здравни заведения, където трябва да се отчетат реално стоящите лекари на работа.

Проблем: Огромната администрация, която издържат лекари и медицински сестри. Не може в една частна болница да има няколко човека администрация, а в една държавна болница да има администрация от над 50 човека.

Решение: Повече лекари, по-малко чиновници. Не може медицинският персонал да получава същите пари, колкото получават партийно назначените чиновници.

Проблем: Директорите са партийни назначения. Зад всеки шеф в държавна болница стои определена политическа сила, затова ги сменят не според качествата, а според партийната близост. Целта на всичко това е източване и пренасочване на средства към партийните централи.

Решение: Премахване на партийния диктат в здравеопазването. В момента от всеки 8 милиона бюджет в една болница поне 1 милион отива в партийните каси, а на лекарите и сестрите им остава само да работят. Трябва да спрем да плащаме двойни цени за скъпите обществени поръчки за ремонт и апаратура.

Не е вярно, че няма пари. Просто парите отиват на друго място, а държавата умишлено се е отказала да контролира това разхищение, убедена е Дани Каназирева.

 

*Купуването и продаването на гласове е престъпление!