"Законът за извънредното положение е полезен. Преди седмица коментирахме има ли нужда от него. Действително важните неща в този закон са сроковете по отношение на гражданите. Плюс много детайлна уредба на тяхните трудови и осигурителни права. Това усилие има правно значение и е в ползва и защита и на правата, и на здравето на гражданите", заяви правосъдният министър Данаил Кирилов пред Нова.

"Ако ГЕРБ бере негативи, аз поемам вината за това. В рамките на пленарния дебат, на третото предложение на БСП за спекулата аз се намеси и помилих ръководството на парламентарната група да обсъди възможността да поиска прегласуване на текста. Поради това, че аз мислех, че приехме в разумна степен второто предложение на БСП, което касаеше член 225 от НК. В дебата те рязко се разграничиха и казаха - "Не, това не е нашият текст. Това е текст на ГЕРБ и е приет от Правна комисия", обясни той.

"Всяко едно такова решение може да има дефекти. Аз се наслушах на експресни икономически анализи, които бих успорил. Категорично няма да бъдат текстовете на БСП. Одобриха се, за да преодолеем обвинението, че ГЕРБ, управляващите съхраняваме спекулата и не предприемаме адекватни мерки за това. Не можем да твърдим правилно ли е или не, след като не е приложено и изпитано. Не е правилно да се нормират и слагат тавани на цени. Действително това е друг вид икономика. Ако в това положение съхрнаим пазарната икономика, това би било страхотно. Това беше най-работещото предложение на БСП", смята още Кирилов.