Сръбският външен министър Ивица Дачич прехвърли на медиите вината за неговия конфликт с българския премиер Бойко Борисов. Това стана ясно след срещата му с българския му колега Екатерина Захариева.  Двамата разговаряха в словашкия курорт Високи Татри, където участват в неформалната среща на министрите на външните работи от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

“Очевидно има погрешна интерпретация на думите на Борисов – най ме изненада това, което обявиха нашите медии. Както анализирахме с министърката, премиерът Борисов всъщност отговаря на питане дали Борел ще е пристрастен, защото Испания не признава Косово. Това съществено за мен променя контекста на изявата му.

Сътруднича си с Борисов от много години бях изненадан от интерпретациите на думите му в нашите медии. Изчистихме всичко това с министър Захариева. Искаме с България добри отношения, приятелски, съюзнически и стратегически, защото това е в интерес на двете страни и двата народа. Благодарни сме на България за помощта в европейската интеграция. България може да разчита на Сърбия. 

 Впечатлението в България бе, че нападам Борисов, но съм всъщност реагирал на нещо, което Борисов не е казвал. Тъй като не съм днес в Сараево, там бяхме заедно със Захариева, искам да кажа, че тази тема е затворена и както Бойко е казал: Да вървим напред!”, заяви Дачич в опит да потуши скандала, който сам забърка.

Преди това той изригна с гневни критики към българския премиер, защото внушавал, че ЕС признава Косово, което не било вярно. На свой ред, ядосаният Борисов заяви, че иска Дачич лично да му се извини.

От Външно пък съобщиха, че Захариева подчерта пред сръбския си колега, че изказването на Борисов в Познан е било съвсем коректно политически и юридически, а реакцията на Дачич е била категорично неприемлива за България и не помага на приятелските ни двустранни отношения.

Фактът, че 23 държави от ЕС, една от които е България, са признали Косово, не може да попречи на двустранните ни отношения, а България винаги е подкрепяла Сърбия в европейската й интеграция, бе категорична Захариева.