Политическите партии и днес не успяха да постигнат консенсус. След множество преговори на фона на политическо мълчание, Мария Габриел внесе изпълнен мандат при президента. "Продължаваме-промяната" - "Демократична България" обаче бяха категорични - този проектокабинет не е съгласуван с тях.

"Това, което наблюдаваме днес, в различни нюанси го наблюдаваме последните 9 месеца. Днес е кулминацията на непрекъснатите скандали, на неизвестните досега наименования на правителство - сглобка. Никой от нас не е чул в световен мащаб някой да нарича правителството си сглобка. Това, което наблюдаваме днес, е кулминацията на тези порочни взаимоотношение, които не почиват на абсолютно никаква идеологическа основа", заяви бившият здравен министър д-р Мими Виткова пред Bulgaria on air.

По нейни думи управляващите не си дават сметка, че цяла България е свидетел на действията им и вероятно гражданите се чувстват обидени от тях.

"Всеки човек е посвоему обиден от това, което наблюдава, затова че сме избрали такива хора да ни управляват. Предполагам, че избирателите и на ГЕРБ, и на ПП-ДБ се срамуват от това, което сме избрали да ни управлява", каза д-р Виткова.

Според нея едни нови избори не биха довели до нещо ново, а отново бихме попаднали в същата ситуация, със същите политически партии. Единствената промяна ще бъде фактът, че броят на гласоподавателите драстично ще падне.

"Какво ще направи един служебен кабинет? Ще имаме нова загуба на политическо време. То е временно, за няколко месеца, отиваме на избори, повтаряме сценария, отново разправии. Хората няма да отидат да гласуват. Масово ще има отлив от гласуване", подчерта гостът.

Сред кандидатурите за министри впечатление направи и кандидатът за министър на здравеопазването - Катя Панева.

"Изборът на кандидатура, която е извън системата, беше поредната недомислица. Ние видяхме от същата политическа сила беше излъчен професор Хинков и в същото време той заяви, че не е имал политическа подкрепа, че не е могъл да се справи. Изборът на дамата, която се е ангажирала да се занимава с доста сложните проблеми за здравеопазването, не знам дали си дава сметка с какво се захваща", каза бившият здравен министър.

Тя бе категорична: "Това, което наблюдаваме, е тежка политическа безотговорност."