Д-р Любомир Паунов е роден на 29.03.1988г и на тези избори е кандидат за общински съветник в листата на коалиция „БСП за България“ под номер 10 (преференция 110).

Работи във Втора хирургична клиника на УМБАЛ „Св. Георги“ – гр.Пловдив и е асиситент в МУ-Пловдив в Катедра по специална хирургия на англоговорящи студенти. Член е на УС на РЛК на БЛС-гр.Пловдив (втори мандат). Той е трето поколение лекар.

Завършил е Езикова гимназия – Пловдив и Медицински Университет - Пловдив. Тази година придобива ОНС "доктор по медицина". Има и магистратура по Здравен мениджмънт.

В новия общински съвет ще работи за създаването на общински фонд за финансиране на млади лекари-специализанти (по негово предложение два пъти бе прието в бюджета, но управляващите не го изпълниха). Други приоритети, с които се ангажира, са конкурентноспособни общински здравни заведения с качествено обслужване и достойно заплащане на работещите в тях.

Според младия лекар един от основните приоритети, които е необходимо да залегнат в местното здравеопазване е задържането на младите лекари и специализанти. Те са бъдещето на тази система, а държавата и общината са абдикирали от тях.

Над 50% от младите лекари, които завършват университет, избират реализация в чужбина. Те са посочили като основен аргумент за това липсата на възможности за специализация, на сигурност в системата, на достатъчно качествени условия. Водещ фактор е и ниското стартово заплащане, ако изобщо се започне с такова.

"Защо е важно да накараме младите лекари да останат в България? На първо място, напускането на един такъв кадър, е загуба за самата държава, защото средствата, които тя дава за година обучение за един студент по медицина са около 10 пъти повече, отколкото при хуманитарните науки. След това, ние подаряваме един готов специалист на чужда страна, т.е. инвестира се в износ на кадри навън, а не за укрепване на собственото ни здравеопазване. Това е загуба и за самата здравна система, защото специалистите постепенно напускат, пенсионират се, а нови такива идват все по-малко. Поставени сме в ситуацията, в която, в не много далечен период, ще останем без лекари и ще бъде прекалено късно за каквито и да е действия. Над 2000 хирурзи са напуснали страната за последните 10 години.

Огромно е и количеството на емигриралите анестезиолози и гинеколози. Дефицитът на интернисти, педиатри и най-вече патоанатоми е изключително голям! Това е актуално и за община Пловдив към този момент! По данни на БЛС за последните пет години броят на лекарите, които са напуснали страната, за да работят в чужбина е около 2000 или средно по 400-500души на година! Вмомента над 65 годишна възраст са над 12% от всички лекари, а до 35 – само 8%. Към момента необходимостта от общопрактикуващи лекари е също значителна", смята младият хирург. 

Той е на мнение, че на местно ниво можем да спрем поне частично този процес с увеличение на заплатите на медицинския персонал след като се направи общинските лечебни заведения конкурентно способни и с финансирането на специализациите на младите лекари. Всичко това ще доведе и до едно по-качествено обслужване.

"Като решение този проблем, по моя инициатива, общинският съвет отпусна 2 пъти по 200000лв в бюджетите за 2017 и 2018г. за създаване на общиснки фонд за финансиране на специализации на около 20 млади лекари. По този начин, целяхме те да останат в пределите на нашата страна, както и да запълнят кадровия дефицит в общинските болници, но управляващите ни излъгаха! Незавсиимо от това, няма да се откажа и този път за постигане на тази важна за мен задача!

Общината, освен на културен център, може да развива и моделът на университетски град, например, като финансира определен брой студенти държавна поръчка (отново срещу договор след завършване да работят в общински здравни заведения)", казва д-р Паунов.

Според д-р Паунов темата здравеопазване е много актуална за много от кандидатите за кметове или общински съветници, но никой не дава решение как ще стане прояната! Много от тях започнаха да си правят пиар и с младите лекари, но нека да не забравяме, че ние от коалиция „БСП за България“ сме инициатори на тази тема и само ние можем да предложим вярното решение като единствената социална партия! Нашата основна цел е Пловдив да бъде град на здравите и образовани хора. Във визията за местното ни здравеопазване, в изграждането, на която взех основна роля, освен, че сме посоичли конкретните проблеми, сме дали и начините за тяхното решение. Убедихме се, че без действащи лекари в сегашния общински съвет, няма как да се взимат и необходимите важни решения. В комисията по здравеопазване имаше хора, които нямат никакъв капацитет да решават проблемите в тази сфера.

Уважаеми пловдивчани, с времето съм доказал, че не ме е страх да се изправям срещу проблемите и определени лобита, но, за да изпълня поетите си ангажименти, ми е необходима подкрепа Ви на 27.10.2019 с №56 и преференция №110 в листата за общински съветници. За по-качествено здравеопазване с повече млади лекари!

 

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!