В страницата "Спаси парковете на Пловдив" беше разпространено официалното становище и писмо на Граждански контрол – защита на животните”. Организацията, зад която стоят природозащитници и различни зелени организации, призова пловдивчани да помогнат за събиране на средства за разходи по дело, свързано с обжалване на общинско решение за унищожаване на парк в квартал Смирненски. 

Публикуваме цялото съобщение на активистите, за да може всеки, който има желание да се включи в кампанията им, да помогне за спасението на парка в район "Западен".

На 16.03.2012 г. кметът на Пловдив издава решение, с което се позволява изменение на подробен устройствен план на кв. Христо Смирненски – запад, Пловдив. То позволява унищожаването на още една от малкото останали в Пловдив зелени площи, намираща се в близост до бар „Ескада” на ул. „Царевец”, за удовлетворяването на частни амбиции на строителни фирми.

В продължение на повече от две години, сдружение “Граждански контрол – защита на животните” и живущата в непосредствена близост до бъдещата строителна площадка Пенка Амдямова се борят срещу абсурдните текстове на Закона за устройството на територията, които ограничават обжалването на подобни кметски заповеди. Независимо че десетки дървета са предвидени за изсичане, което неминуемо ще доведе до влошаване качеството на и без това мръсния въздух в града, с определение на Административен съд – Пловдив от 18.02.2015 г. е постановено, че сдружението и г-жа Амдямова нямат правен интерес да обжалват заповедта на Община Пловдив. Постановени са съдебни разноски от 3000 лв., дължими на три от фирмите, искащи да застроят зелената площ.

Въпреки че сумата е несъразмерно висока за подобно дело, тя е надлежно заплатена на 30.04.2015 г., но една от фирмите – „Пластформ” ООД, изважда изпълнителен лист и завежда изпълнително дело срещу сдружението и г-жа Амдямова. Множество възражения и жалби от наша страна до частния съдебен изпълнител и Окръжен съд – Пловдив за незаконните действия са оставени без уважение и на 06.12.2016 г. е насрочен опис на вещи, в случай че не заплатим нови 700 лв. за адвокатски хонорари и съдебни такси.

Тази тъжна история демонстрира как съдебната система и недобросъвестни инвеститори се опитват да смачкат недоволството на гражданите и опитите им да спрат унищожаването на зелената система на Пловдив. Надяваме се, че с Ваша помощ още веднъж ще докажем, че заедно сме по-силни от корумпираните институции и алчни строителни фирми.

Можете да помогнете да съберем тази сума по следните начини:

  • PayPal: snc.gkzj@abv.bg
  • ePay: snc.gkzj@abv.bg или КИН 1576135039
  • банкова сметка:
  • банка: Обединена Българска Банка
  • титуляр: ГРАЖД.КОНТРОЛ- ЗАЩИТА НА ЖИВОТНИТЕ
  • IBAN : BG77UBBS80021031219840
  • BIC: UBBSBGSF

Основание за плащане – заплащане на разноски по дело за градинка на ул. „Царевец”. (по този начин ще знаем, че парите са именно за това и ще бъдат отчетени като участие в разходите).

Да спасим парковете на Пловдив заедно!"

Trafficnews.bg