БСП внесе вота на недоверие срещу правителството в деловодството на Народното събрание. Темата е провал в екополитиката на кабинета "Борисов 3". Конкретните обвинения са водната криза в Перник, мръсния въздух и внесения нелегално от Италия боклук.

Внесохме 40 страници мотиви за вот на недоверие към правителството на Борисов – провал в областта на политиката по екология и околна среда, заяви на брифинг в парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова, пише Novini.bg.

Няма по-силни мотиви от фактите, а те са, че половин милион българи са на режим на вода и има сериозна опасност това число да расте. Дишаме един от най-мръсния въздух в Европа, а България е превърната в сметище за боклуци не само от Европа, но и от третия свят. Всеки ден изникват нови и нови факти за такива боклуци, внесени в България за изгаряне. Вотът на недоверие вече има своята роля. Сигурни сме, че ако не бяхме го внеси и не бяхме така поставили темата, много от нещата, които последваха нямаше да се случат. Да, взеха се мерки, но те са временни, палиативни и представляват гасене на пожари за намаляване на общественото напрежение. Тези мерки не решават системния проблем. Ако се намери вариант да се осигури вода за Перник, то питаме управляващите какво точно ще се случи с Шумен и как ще напълнят язовир "Тича", или как ще се осигури вода на Ботевград, Търговище, Ловеч и още много областни и общински центрове, в които има същия проблем. Проблемът е системен, а не да се реши една криза в Перник, посочи Нинова.

По отношение на боклуците, много се съсредоточи вниманието за боклуците от Италия, каза Нинова, като обърна внимание на вноса на отпадъци от трети страни.

За кратко време от около месец напоследък правителството на Борисов получи три европейски наказания. За пръв път може би от своите приятели в Европа българското правителство получава такива удари. България е осъдена вече в съда за замърсения въздух при това проблемът е стар. Гледа се в Европа и съда още от 2017 г. Жалкото е, че някои от горенето на боклуците и замърсяването на въздуха изкарва смъртоносни пари. Когато бъдат наложени санкции за това, този български народ ще плати от джоба си за това, заяви лидерът на БСП.

Обръщам се към всички, които искат промяна, свалянето на това правителство и промяна на модела на управление – нека се обединим, защото има теми, които са над нас. Чист въздух, чиста вода, чиста храна са теми, които могат да ни обединяват. Сега е моментът не само да искаме промяната чрез свалянето на кабинета, а и да изградим алтернативата. Една цялостна визия за развитие на зелена икономика, зелени градове и конкретни мерки по всяка от трите области. Причините за всички тези проблеми са едни и същи – безхаберие, безотговорност и корупция. Това може да се промени и то минава през смяна на кабинета "Борисов" и на този модел на управление, подчерта Нинова.

Попитана дали вотът на недоверие може да мине, Нинова заяви: "Ако всички партии и независимите депутати, които досега са се обявявали за опозиция, го подкрепят, вотът ще мине. Извън това стои въпросът колко са независими независимите или колко зависими са станали, стои въпросът с "Воля" и за евентуални техни договорки с управляващите. Това е част от модела на задкулисието, с който се борим. Като си се обявил за опозиция, си ясна опозиция, като не си, да се знае – кой поддържа този модел и кой иска промяната. Това е още един от резултатите на вота – да се знае ясно в България кой иска свалянето на кабинета "Борисов" и промяна на управлението и кой използва ситуацията за лични или партийни облаги, кой подддържа властта на гърба на екологичния геноцид над българския народ".

Тя уточни, че вотът е от депутатите от 78 от 79 депутати от ПГ на "БСП за България". 79-ят депутатът, който не е подписал мотивите, в момента има здравословни проблеми. По думите ѝ ДПС не са подписали мотивите за вота, тъй като са обясинли, че ще ги обявят от трибуната на Народното събрание по време на дебата.