Нередовно е заседанието на Областния съвет на БСП в Пловдив, свикано от Георги Гергов, а решенията му и новоизбраният областен председател Атанас Петков са нелегитимни. Това е заключението на Общопартийната контролна комисия /ОПКК/ на БСП, която разгледа случая заради подадени няколко жалби за сериозни нарушения при провеждането му. В тях са посочени следните мотиви: присъственият списък е непълен, има фалшифицирани подписи, липсва необходимият кворум.

В присъствения списък на Пловдивския партиен форум на 11 ноември са фигурирали 75 партийци, но не са вписани двама членове на ОблС с право на присъствие, е установила ОПКК.

Протоколът от заседанието показва, че са присъствали 39 членове, от тях четирима онлайн, е констатирала Комисията. Участието „онлайн“ е било с обаждане по телефона, според присъствали там социалисти, чиито показания са потвърдени от проверката на ОПКК.

Констатирано е, че организаторите не са се съобразили с решението на Изпълнителното бюро на НС на БСП за отлагане на заседанията на областните съвети на БСП в състав над 30 членове, прието на 10 ноември във връзка с епидемичните мерки.

Комисията е препоръчала да се свика ново заседание на Областния съвет на БСП в Пловдив след уточняване състава и числеността му, съгласно Устава на партията. Комисията предлага да бъде извършена пълна проверка за организационното състояние на общинските и районни организации в област и град Пловдив.

Комисията разгледа и случая във Варна, при който пострада председателят на БСП в Долни Чифлик. ОПКК остро осъжда акта на насилие от депутата от левицата Иван Д. Иванов срещу Валентин Вълчев – председател на ОбС на БСП в Долни Чифлик и предлага на НС на БСП той да бъде изключен от партията.

Върху председателя на структурата във Варненската община Долни Чифлик повече от година е оказван натиск от народния представител Иван Д. Иванов и от областния председател Цонко Цонев, според свидетели и самия Валентин Вълчев. Върху него е нанесен побой на 20 октомври във Варна, когато е брутално пребит от трима мъже, доведени лично от Иван Димов Иванов, който присъствал на насилието като поръчител.

Градският съвет на БСП – Варна излезе с позиция, където се посочват и други случаи, в които Иван Д. Иванов е отправял заплахи. Доверието от Иванов бе снето от Градската организация във Варна веднага след посегателството върху Валентин Вълчев.

По случая има образувано досъдебно производство,което поради участието на народен представител е изпратено по компетентност от Варненската до софийска градска прокуратура.

Атанас Петков смени Георги Гергов начело на Областния съвет на БСП-ПловдивСоциалистите го избраха с 39 гласа